Adatvedelmi_dijat_kapott_az_Onvedelem_program

Adatvédelmi díjat kapott az ONvédelem program

Otthon is veszélyben vannak a fiatalok? A szülők jelentős része nem is gondolná, hogy gyermekeik akkor sincsenek teljes biztonságban, amikor a szobájukban ücsörögve interneteznek. Az iskoláskorúak túlnyomó többsége aktív résztvevője a közösségi oldalaknak, ezért különösen fontos, hogy őket, valamint szüleiket és a pedagógusokat is felkészítsék a lehetséges veszélyekre, az idegenektől, vagy akár ismerősöktől kapott durva, fenyegető üzenetekre, az esetleges zaklatásokra.
Ezt a helyzetet felismerve kezdeményezte Pokorni Zoltán polgármester, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat indítson el egy figyelemfelkeltő programot. Így született meg az országban egyedülálló Hegyvidéki ONvédelem Program, amelynek megvalósításáért Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke emlékérmet adományozott a XII. kerület vezetőjének.
„Nem nekem szól az elismerés” – jelentette ki Pokorni Zoltán az adatvédelem nemzetközi napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen, hangsúlyozva, hogy a program megvalósítása elsősorban a kollégái és a közreműködő partnerek érdeme. Mint mondta, önmagában a jog eszközeivel nem lehet eredményeket elérni az internetes túlkapások visszaszorításában, ezért mindenekelőtt az internethasználat kultúráját kell alakítani. Ehhez járul hozzá a Hegyvidéki ONvédelem Program, amely párbeszédet teremt a diákok, a tanárok és a szülők között.
„A programot előkészítő tudományos igényű felmérés miatt is figyelemre méltó az önkormányzat kezdeményezése” – jegyezte meg a díj adományozója, Péterfalvi Attila. A NAIH elnöke példamutatónak nevezte a XII. kerület kezdeményezését, amely megmutatta: helyi szinten is sokat lehet tenni annak érdekében, hogy az érintetteket felkészítsék az internet és a közösségi oldalak használatának lehetséges veszélyeire.

d.