Fodijas_hegyvidekiek1

Fődíjas hegyvidékiek

Nyolc település, köztük a XII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület közös csapata vett részt az immár harmadik alkalommal meghirdetett Sautanz – Sváb Disznótor fesztiválon. A kulturális és gasztronómiai seregszemlét, aminek Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a fővédnöke, Budakeszi Város Német Önkormányzata szervezi azzal a céllal, hogy minél többen kerüljenek közvetlen kapcsolatba a magyarországi németség máig élő hagyományaival.
Ennek szellemében az idei programban sváb zenékkel és táncokkal ismerkedhetett a fesztivál közönsége. A színpadon egymást érték a látványos produkciók, mások mellett fellépett a hegyvidéki Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium nemzetiségi tánckara is.
Mint Meskó Gyula, a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesület elnökhelyettese elmondta, a 15–16 éves diákok iskolai keretek közt tanulják a magyarországi és osztrák német néptánc fortélyait. A 9. a osztályosok ezúttal egy osztrák csillagpolkát és bácskai számokat adtak elő. A nézők láthatták a „disznóságairól”, főképpen kolbászairól híres Harta, a finom borokat kínáló Nemesnádudvar, a gombos harmonika hazájának számító Hajós, valamint Császártöltés Marsch lépéseket felsorakoztató néptáncait is. A tamásis gyerekek az ételek elkészítésében és a tálalásban szintén szerepet kaptak.Fodijas_hegyvidekiek2A nemzetiségi önkormányzatot és az egyesületet vezető Kövesdiné Martin Nóra szerint azért szükséges a fiatalok bevonása a programba, mert ezzel biztosítható a svábhegyi hagyományok megőrzése. Az egyesület tagjaként a munkából is tevékeny részt vállaló Kovács Lajos hegyvidéki alpolgármester szerint a fesztivál nagyszerű alkalmat szolgáltatott számukra, hogy a kerületen kívül is megmutassák a Svábhegy régmúltban gyökerező kulturális és gasztronómiai értékeit, az ott élők hagyománytiszteletét.
Ezeknek a régi szokásoknak az ismeretét és átadását értékelte a szakértő zsűri, és nemcsak a hagyományőrző kategória, hanem az egész verseny fődíját a hegyvidéki csapatnak ítélte oda. Így egy évig a Svábhegyen őrzik a Sautanz Beile-t (bárdot), amelyre felkerült a győztes neve.

mm.