Megeri_adomanyozni

Megéri adományozni

Öt évvel ezelőtt az Alkotás utcában hozta létre első adományboltját a Közösségi Szociális Szövetkezet, amely a XII. kerületi indulás óta a VII. és a XI. kerületben is kialakított egy-egy üzletet. A hálózat folyamatos fejlődése mutatja, hogy szükség van olyan helyekre, ahol az emberek leadhatják feleslegessé váló, de még hasznosítható holmijukat, amihez mások szinte fillérekért hozzájuthatnak.
Eddig összesen 163 millió forint értékű adomány érkezett be a három üzletbe – mondta el Németh László, a szövetkezet elnöke az Alkotás utca 39/a szám alatti bolt megnyitásának ötödik évfordulója alkalmából. Hozzátette, azáltal, hogy mintegy 1500 tonnányi használati tárgy náluk, nem pedig a kukákban landolt, 35 millió forintnyi hulladékkezelési költséget sikerült megspórolni
A vásárlók évente átlagosan 9600 forintot takarítottak meg azzal, hogy nem újonnan kellett megvenniük az általuk kiszemelt árucikkeket. Mivel a három helyen a kezdetek óta közel 400 ezren költöttek pénzt, így a vevők összes megtakarítása eléri a 3,8 milliárd forintot.
Az önfenntartó módon működő adományboltok munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű embereket foglalkoztatnak, ily módon az állam nagyjából 10 millió forint kiadástól mentesült, hiszen a központi büdzsét nem terhelték segélyek, közfoglalkoztatási bér vagy a szociális intézményi ellátások költségei. A szövetkezet öt év alatt 106 millió forintot fizetett be a közös kasszába adók és járulékok formájában.
Az elnök szólt arról is, hogy kétmillió forintnyi adományt továbbküldtek: egy része karitatív szervezetekhez került – az elmúlt hetekben például pokrócokat, hálózsákokat gyűjtöttek a hajléktalanokat gondozó Menhely Alapítványnak –, más részét pedig (főként a muzeális értékkel bíró tárgyakat) közgyűjteményeknek ajánlották fel. Szaktudásukkal segítséget nyújtottak azoknak, akik adományboltot alapítanának, a képzéseiken részt vevők eddig öt üzletet nyitottak az országban.
„Kétszázharmincnyolcmillió forint értékű társadalmi befektetésből hatmilliárd forintnyi társadalmi haszon származott öt év alatt” – összegezte Németh László a megtakarított kiadásokból, az elkerült károkból és a pótlólagos bevételekből származó eredményt. Mint kiemelte, minden felajánlás egyforintnyi értéke évről évre 13–31 forint közötti társadalmi hasznot hozott, ami jelzi: sokszorosan megéri adományozni.

z.