Mindent_a_zoldsegekrol

Mindent a zöldségekről!

A zöldféléket nem szabad túl hidegen tárolni, nem véletlenül van a hűtőknek zöldséges rekesze. Az ideális hőmérséklet 6-8 fok. A brokkolit, spenótot stb. magas hőfokon főzzük, vagy pároljuk, majd öntsük le jéghideg vízzel, így megmarad a szép, zöld színük. A zöldborsó akkor őrzi meg a színét, ha a főzővizéhez egy kevés cukrot adunk.

Mikor lesz ropogós a zöldség?

A zöldség akkor lesz ropogós, ha a lehető legrövidebb ideig fő. Így nemcsak a vitaminok és az ásványi anyagok maradnak sértetlenek, hanem a zöldség íze is sokkal erőteljesebb lesz. Lehetőleg egyforma darabokra vágjuk fel, mert úgy puhul meg a leggyorsabban.
Ha kisebb és nagyobb darabokat főzünk együtt, akkor némelyik szétfő, mire a többi megpuhul. Minél kevesebb vízben puhítsuk a zöldféléket! Ne öntsük ki a főzőlevet, mert értékes ásványi anyagokat tartalmaz, ezért kiváló alap lehet levesekhez, mártásokhoz.
Mit tegyünk, hogy ne legyen ragacsos a zöldség? Ez különösen a cukkinival, az uborkával, a tökkel fordulhat elő. Ezeket igyekezzünk minél nagyobb serpenyőben sütni, hogy minden egyes darab érintkezzék az edény forró aljával.
Amint beletettük őket a serpenyőbe, növeljük a főzőlap hőmérsékletét. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy túl sok vizet ereszt a zöldség, és a saját levében párolódik, ezért lesz ragacsos és zsíros.

A saláta frissen jó

A keserű salátákat (retek, cikória, pitypang) langyos vízben mossuk meg, és hagyjuk állni benne 20-30 percig. A már nem egészen zsenge fejes salátával is így tegyünk, mert a hideg vízre érzékeny. Mosás után burkoljuk egy tiszta konyharuhába, és csavarjuk ki belőle a vizet.
A fejes saláta akkor lesz ropogós, ha felhasználás előtt 10 percre zacskóba csomagolva berakjuk a hűtőbe. Tovább friss marad a (még torzsával rendelkező) saláta, ha a torzsát keresztben bevagdossuk, és egy kevés vízzel felöntött tálban a hűtőbe tesszük. Így vízhez jut anélkül, hogy a vitaminok eltűnnének belőle, és sokáig ropoghat még a fogunk alatt.
Ha szeretnénk, hogy újra frissnek tűnjön a fonnyadt saláta vagy zöldség, öblítsük le egy kis ecetes sós vízzel. A kívánt hatás nem marad el!

Hogyan érleljük az avokádót?

Újságpapírba csomagolva szobahőmérsékleten megérik az avokádó. Egyes szakácsok azt állítják, hogy meggyorsíthatjuk az érést, ha banán közé tesszük a gyümölcsöket.
Az avokádónak magas a zsírtartalma, így ha egyszerre éri levegő és fény, a húsa megfeketedik. Ezt egyetlen módon akadályozhatjuk meg: ha felvágás után azonnal bedörzsöljük citrommal, és rögtön felhasználjuk. Ha jóval a tálalás előtt felnyitjuk az avokádót, a két gyümölcsdarabot vágott felével lefelé fordítva tegyük egy tálra, hogy ne érintkezzenek a fénnyel és a levegővel.
A padlizsánt lehetőleg próbáljuk meg mindig fakéssel megpucolni és feldarabolni. Igyekezzünk kerülni a fémeszközök használatát az elkészítés közben, mivel bebarnulhat tőlük. Megpróbálhatjuk bedörzsölni pár csepp citrommal a nyers szeleteket, hogy megőrizzék a színüket.
Ha hosszabb ideig szeretnénk friss gombát tárolni a hűtőszekrényben, helyezzük egy kilyukasztott papírzacskóba. Ha a retket, karalábét megszabadítjuk a leveleitől, már sokat tettünk azért, hogy sokáig frissek maradjanak.
A karfiolt fedő nélkül főzzük, úgy elillannak a puffasztó gázok. Ha a zöldpaprikánk nagyon erős (és ezt nem szeretjük), dobjuk lobogó forró vízbe, egy perc alatt elveszik az ereje zöme.
Ha hámozott burgonyát főzünk, ezt mindig forrásban lévő, előzőleg megsózott vízben tegyük, ugyanis a krumpli később már nem (vagy nem jól) sózható. Ha a burgonya öreg, tegyünk a főzővízbe egy kis borecetet, attól sokkal jobb ízű lesz, és kevésbé is fő szét.
Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet leöntve 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek. A babot és a sárgaborsót is érdemes főzés előtt beáztatni, ugyanis ezzel csökkenthetjük a főzési időt.
A lencsét ellenben csak akkor áztassuk, ha nagyon száraz és kemény. Az áztatást 6-10 órával a főzés előtt kezdjük el. Nem kell nagyon sok víz, elég, ha épp fedi a szemeket. A fel nem szívott vizet ne használjuk fel a főzéshez, öntsük ki.
A káposzta főzésekor keletkező kellemetlen szagot enyhíthetjük azzal, ha a főzővízbe néhány zellerlevelet is teszünk. Hasonlóképpen csökkenthető a konyhaszag, ha a zöldségek főzésénél kevés szódabikarbónát rakunk a vízbe. Ezzel a zöldségek is könnyebbek, finomabbak és vitaminban gazdagabbak maradnak.

Kövesdy–Sashegyi