Negyedmilliardos_fejlesztes_a_Koranyiban1

Negyedmilliárdos fejlesztés a Korányiban

A tüdőgyógyászat centrumaként működő Országos Korányi Pulmonológiai Intézet egy állami pályázat keretében, több környékbeli intézménnyel konzorciumot alkotva, összesen 266 millió forint állami támogatást nyert el fejlesztési tervei megvalósításához. Több osztály megújul, egy eddig kihasználatlan épületben pedig megoldódhat a gépi lélegeztetésre szoruló betegek komfortos elhelyezése.

„Szakmai profilunkba elsősorban a légzésben károsodott és a tüdőrákos betegek, továbbá a gyulladásos, valamint a ritka légzőszervi betegségekkel küzdők ellátása tartozik. Ezeket a profilokat szem előtt tartva, mindenekelőtt a légzéskárosodott betegek jobb és hatékonyabb ellátása érdekében történnek fejlesztések intézetünkben. Ma már a különböző lélegeztetési terápiáknak a teljes spektrumát tudja nyújtani az intézmény, nemcsak a fővárosban és környékén élők, hanem az ország egésze számára” – mondta el dr. Kovács Gábor főigazgató az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben történt változásokat bemutató sajtótájékoztatón.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az intézmény hét projektjét támogatta, ezek keretében infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg a Korányiban. Egy kihasználatlan épület teljes felújításával kilenc gépi lélegeztetésre szoruló beteg számára tudnak majd komfortos elhelyezést biztosítani, és új, maszkos lélegeztetőgépeket is vásárolnak.
Az érintett emberek esetenként hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül is rászorulnak a gépi lélegeztetésre, ezért különösen fontos, hogy otthonos ellátást nyújtson az intézet. Ugyanakkor arra is nyílik lehetőség, hogy ahol a családi körülmények megengedik, kihelyezett lélegeztetőgépek segítségével a betegeket otthon is el lehessen látni.
Az új beruházások több környékbeli intézménnyel együttműködve valósulnak meg. A lélegeztetett betegeket érintően a Korányi a Szent János Kórházzal kötött megállapodást, a laboratóriumi fejlesztést a szomszédos Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel kooperálva hajtja végre, míg a patológia felújítása a Törökbálinti Tüdőgyógyintézettel közösen történik. A kormányzati források közös felhasználása a főigazgató szerint az egész egészségügy számára nyereséget jelent: a 266 millió forintos támogatás öt év távlatában összesen mintegy 650 millió forint megtakarítást hoz az intézményeknek.Negyedmilliardos_fejlesztes_a_Koranyiban2Dr. Horváth Ildikó stratégiai igazgató kitért rá, hogy a gyógyító munka mellett a megelőző programokra is nagy hangsúlyt helyeznek az intézetben. A dohányosokat különösen veszélyeztető COPD kiszűrése érdekében légzésfunkciós méréseken lehet részt venni, míg a tüdőrák szűrésére alacsony sugárdózisú CT-vel végeznek vizsgálatokat, az ötven év felettieknek ingyenesen.
Tanácsadással segítenek azoknak, akik szeretnék abbahagyni a dohányzást. A Korányiban működő Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ munkatársai a cigarettásdobozokon is olvasható, ingyenesen hívható 06/80-44-20-44-es telefonszámon érhetők el. A szakképzett pszichológusoktól már több mint tizenegyezer dohányos kért segítséget a központ öt évvel ezelőtti indulása óta.

sz.