Segítség súlyos asztmával küzdőknek

Súlyos Asztma Ambulancia nyílt a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A Szent János Kórház területén működő intézmény szakrendelésére jelenleg elsősorban a budapesti tüdőgondozók küldik a pácienseiket, de az ország bármely pontjáról fogadnak ott súlyos asztmával küzdőket.
„Azoknak az asztmás betegeknek, akiknek évente többször szisztémás szteroidot igénylő rohamai vannak, valamint a belégzőszer előírásszerű használata mellett is olyan panaszokkal küzdenek, mint a fulladás, éjszakai köhögés, sípolás, terheléses nehézlégzés, mellkasi nyomásérzés, érdemes felkeresniük a speciális centrumot, mivel ezek a tünetek súlyos asztmára utalhatnak” – fogalmazott a Semmelweis Egyetem közleményében dr. Tamás Lilla egyetemi docens, az ambulancia vezetője.
Magyarországon mintegy 300 ezer asztmás beteg él, a becslések szerint 5-10 százalékuk lehet súlyos asztmás, többségük a fiatal felnőttek közül kerül ki. Esetükben a belégzőkészítményeken alapuló terápia nem mindig elegendő, speciális kezelésre lehet szükségük, és sokszor még úgy sem érhető el tünetmentesség. A súlyos asztma pontos diagnosztizálása sem feltétlenül egyszerű feladat, ahhoz speciális laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra lehet szükség.
Jelenleg nincsenek pontos adatok a hazai súlyos asztmások számáról, ezért a Magyar Tüdőgyógyász Társaság nemrég egy úgynevezett „asztma pilot regisztert” hozott létre az országos adatbázis kiépítése érdekében. Ennek a munkának a szakmai vezetője dr. Tamás Lilla, aki a súlyosasztma-ellátással kapcsolatos, érvényben lévő állami irányelvek kidolgozásában is közreműködött szakmai koordinátorként.
Az utóbbi években sokat fejlődött a súlyos asztma kezelése, elérhetővé váltak vagy a közeljövőben várhatók olyan személyre szabott biológiai terápiás lehetőségek, amikkel megőrizhető a betegek munkaképessége, életminősége. Ugyanakkor a betegség ellátásához komoly szakértelemre, valamint különleges laboratóriumi és egyéb vizsgálatokra van szükség, ezért fontos, hogy az érintettek eljussanak azokba a progresszivitás csúcsán lévő nagy központokba, ahol mindez rendelkezésre áll.

d.