A_Botanicon_kerteszpalantai

A Botanicon kertészpalántái

Egy kicsi, de látványos tankert működik immár három éve a Széchenyi-hegy déli lejtőjén, az erdőtől néhány lépésnyire. A Botanicon Kert Klub nyári táboraiban gyerekek újabb és újabb csoportjai ismerkedhetnek meg a kertészkedés örömeivel és a természet szépségeivel.
„Csíráztatunk, ültetünk, növényeket gondozunk, leszüreteljük a beérett zöldségeket, gyümölcsöket. Megismerkedünk a fűszerekkel, gyógynövényekkel, a kertben található alapanyagokból teát, limonádét, salátákat készítünk” – sorolja a teljesség igénye nélkül Szalontai Kriszta, a Kázmér út 51. szám alatt működő Botanicon Kert Klub megálmodója, mennyi érdekes és hasznos munkát végeznek a fiatalok.
Persze, nem csak „kertészpalántákat” nevelnek a Botanicon nyári táboraiban. A természetismereti csoportok résztvevői megfigyelik a ház körül élő rovarokat, bogarakat, hüllőket, madarakat és kisemlősöket. A közeli természetvédelmi területen az erdei élőlényeket tanulmányozzák, a természetjárás alapjainak elsajátítása érdekében pedig térképezési és meteorológiai feladatokkal is próbára teszik képességeiket a táborozók.
„Sokan érkeznek a környékről, de nem ritka az sem, hogy a belvárosból hozzák ide a szülők gyermekeiket. Nekik különösen nagy élményt jelentenek azok a napok és hetek, amiket együtt tölthetünk a kertben és az erdőben” – mondja az alapító, aki maga is emeletes házban nőtt fel, így gyerekkorában csak a lakásban tartott növényei és állatai révén hódolhatott természetbúvár-szenvedélyének. Épp ez az élménye ösztönözte arra néhány évvel ezelőtt, hogy fiának, valamint fia barátainak, iskolatársainak és mindenki másnak, aki érdeklődik a természet szépségei iránt, bemutassa, elérhetővé tegye mindazt, ami régen hiányzott a saját életéből.
Szalontai Kriszta sokéves újságírói és szerkesztői munkája után a Budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnöki szakán szerzett diplomájával, valamint felsőfokú pedagógiai asszisztensi szakképesítésével vágott bele a Botanicon Kert Klub felépítésébe, ahol a természetet különböző szakkörökkel, bemutatókkal és táborokkal igyekszik közelebb hozni a gyerekekhez. Módszereiről két évvel ezelőtt könyvet adott ki Kertpedagógia címmel, amelyet Győrben már tananyagként használnak az óvodapedagógusnak és tanítónak készülő fiatalok.
„A termőföld illatát, a kakukkfű ízét a könyvek nem tudják bemutatni” – vallja a szerző, aki szerint a környezeti nevelés csak tapintható, átélhető formában, tapasztalati úton valósítható meg hatékonyan. Ebben a szellemben zajlanak a környezetismereti foglalkozások az 5–12 éveseknek szervezett nyári táborokban, valamint az ugyanott működő Hill-top Családi Napköziben, ahová bölcsődések és óvodások járnak.

d.