Dinoszauruszok_a_budakeszi_erdoben

Dinoszauruszok a budakeszi erdőben

A Budakeszi Vadaspark már régen több, mint egy hagyományos állatbemutató-hely. Van itt kalandpark, nyári tábor és éjszakai szakvezetés, látványetetés és szabadulós játék, erdei játszótér és születésnapi program. No, és most már dínóbemutató is!
A bejárattal szemben lehet elindulni az ösvényen, ami először egy nyiladékot keresztez. Itt látható az első élethű szobor, öblösen hörögve nyitja fogakkal teli száját a jóízű látogatókra. Tovább haladva érkezünk el a Budakeszi Dínó Park bejáratához. A kép ismerős érzéseket kelthet mindazokban, akik látták az e témakörben készült nagy sikerű mozifilmet. Ugyanezt a hatást erősítik az ösvény mellett itt-ott feltűnő, megvadított és felcímkézett terepjárók is.
A másik mozgó szobor a bejárat belső oldalán riogatja a gyerekeket. Szemben egy kis faház nyújt betekintést a dínók világába, és itt egy apró játszótér is várja a legkisebbeket, persze a szóban forgó hüllőkkel a főszerepben.
A tulajdonképpeni séta csak ezután indul. A Budai-hegység árnyas tölgyerdejében vezető útvonal mellett életnagyságú szobrok láthatók. A hangsúly az életnagyságún van, mert bizony eléggé újszerű élmény, például, a filmekből jól ismert zsarnokgyík mellett állni, és felnézni a magasba a mellkasára…

Persze, nem csak a gigászok kaptak helyet a parkban. A domboldalon egy repülő hüllő bontogatja szárnyait, továbbhaladva pedig kisebb fenevadak bukkannak ki a fatörzsek közül. Van táplálék után kutató raptorcsapat és fészkét védelmező gyíkcsalád is.
Ahogy a látogatók egy-egy újabb szobrot keresve járják az erdőt, a távolból felhangoznak a jura kor erdejének különös és olykor rémisztő hangjai. Ilyenkor még a madarak is kicsit halkabban csiripelnek. A szobrok közelében az adott fajt bemutató táblák adnak tájékoztatást az állat jellemzőiről és életformájáról.
Mielőtt azt feltételeznénk, hogy a Budakeszi Vadaspark a nagy melegben megfeledkezett eredeti küldetéséről, azaz a hazai vadak bemutatásáról, gyorsan megjegyezzük, hogy a séta során látható dinoszauruszok között van magyar faj is. A Hungarosaurus maradványai a Bakonyban feltárt lelőhelyről kerültek elő néhány éve. Az egyébként különleges tüskékkel felvértezett hátú őslényről talán még sosem készült életnagyságú reprodukció, így a budakeszi példány lehet az első ebben a kategóriában.
A Budakeszi Dínó Park 2 hektáros – biztonságosan bekerített – erdejében látható 21 őshüllő megtekintéséhez külön jegyet kell venni a vadaspark pénztárában. Hétköznap 9 és 17, hétvégén 9 és 18 óra között várja a vendégeket. A bilétával a park többi részét is meg lehet nézni. A séta, újszerűségével, az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkinek maradandó élményt nyújthat.

(Barta)