EB-hos_hegyvideki_tajfuto

Eb-hős hegyvidéki tájfutó

Alig 72 órán belül két arany- és egy ezüstérmet szerzett Gárdonyi Csilla, a Hegyvidék SE–MOM tájfutószakosztályának versenyzője a szlovákiai Besztercebányán megrendezett ifjúsági tájfutó-Európa-bajnokságon. Nem mindennapi teljesítményének köszönhető, hogy a csapatverseny végeredménye is fényesre sikeredett: a magyarok 2 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérmet szerezve a második helyen végeztek az éremtáblázaton, több nagy tájfutónemzetet megelőzve.
Erre előzetesen talán senki sem számított, bár a pénteki sprintnap – ezzel kezdődött a verseny – magasra tette a képzeletbeli lécet: a serdülőknél induló szegedi Jónás Ferenc a harmadik, az ifjúsági lányok futamában Vékony Vanda, a Sirályok SE versenyzője a negyedik helyen futott be. Az eredményekre a serdülő Gárdonyi Csilla tette fel a koronát, aki megszerezte első egyéni Európa-bajnoki címét.
„Selmecbányán a kertek között, kis ösvényeken kellett tekeregni, mindezt két meredek domboldalon. A pálya nagyjából olyan volt, amilyenre számítottam, az útvonalválasztáson volt a hangsúly, meg persze hogy ki mennyire bírja felfelé. A legrosszabb részt pont egy nem túl jó útvonalnak köszönhetem: bevállaltam egy hatalmas mászást. Nem kellett volna… Végül, szerencsére, mégis sikerült győzni” – emlékezett vissza a sprintversenyre a hegyvidéki versenyző, aki tavaly váltóban bizonyult Európa legjobbjának.
Álomszerű volt tehát a kezdés, a folytatás pedig még ezt is felülmúlta. Szombaton ugyanis a normál távú versenyen Gárdonyi Csilla és Jónás Ferenc megismételte az előző napi eredményét. Az újabb arany- és bronzérem mellé az ifjúságiak közül Ormay Mihály (Budapesti Spartacus) negyedik, a szintén MOM-os Sárközy Zsófia pedig hatodik helyet szerzett.
„A normál táv, a sok mászást leszámítva, teljesen más volt, még a napsütésből is eső lett, mi meg átköltöztünk az egyik Besztercebánya környéki erdőbe. Maga a verseny nem volt nehezebb a sprintnél, épp az előző napi aranyérem miatt nem izgultam annyira: már megvolt, amiért jöttem” – beszélt a második nap történéseiről Gárdonyi Csilla.
Vasárnap a váltóval és magyar érmekkel zárult az Eb: a Czakó Borbála, Kishanti Petra, Gárdonyi Csilla összetételű serdülő lány-, valamint a Szabó Marcellt, Bujdosó Zoltánt és Jónás Ferencet a soraiban tudó serdülő fiúcsapat egyaránt másodikként ért célba, míg az ifjúsági lányok váltója – Vékony Vanda, Szuromi Hanga, Sárközy Zsófia – az ötödik helyen végzett.EB-hos_hegyvideki_tajfuto2„Nagy reményekkel utaztunk Szlovákiába – mondta Kisvölcsey Ákos edző –, hiszen Csilla már az előző években is jól szerepelt az Európa-bajnokságokon. Két éve, tizennégy esztendősen ötödik lett, váltóban bronzérmes, tavaly ezüstérmet szerzett egyéniben és nyert váltóban, vagyis látszott, hogy töretlen a fejlődése. Persze, tudtuk, hogy más esélyesnek lenni, és más az esélyt valóra is váltani, ezért még büszkébbek vagyunk rá.”

sm.