Erzekenyito_kutyaterapia

Érzékenyítő kutyaterápia

A kutya nemcsak az ember legjobb barátja, hanem – ha a szükség úgy hozza – önzetlen és megbízható segítője. Egyebek mellett erről is szó esett a Süni Óvodában megtartott kutyaterápiás és segítőkutyás foglalkozáson.
Először, még ősszel, az Orbánhegyi úti tagóvodában, míg nemrég a Németvölgyi úti óvodában zajlott a program, amelyen Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke a gyakorlatban mutatta be, mi mindenben segíthet mozgás- vagy hallássérült gazdájának egy jól képzett munkakutya. Például kézbe adja a csörgő telefont, felveszi az elgurult aprópénzt, felkapcsolja a világítást, vagy éppen a szájában tartott kis kosarában magával viszi a szükséges eszközöket.
Az efféle bemutató úgynevezett érzékenyítő tréning, ami nagyszerűen szolgálja a tudatformálást, jó hatással van az óvodások pszichés fejlődésére, fejleszti az ép kisgyermekek szociális kompetenciáit, másrészt elősegíti a fogyatékosok integrációját. Mányik Richárd szerint tréningjeinken az óvodáskorúak a legnyitottabbak, őszintén és bátran kérdeznek.
„Azt tapasztaljuk – mondta –, hogy a felnőttek, sokszor tapintatból, inkább kerülik a sérültekkel való találkozást, aminek egyedüli oka a hiányos információ. Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy az óvodabeli programokkal jelentősen hozzájárulhatunk a tolerancia terjedéséhez.”
A gyerekek lelkes résztvevői voltak a bemutatónak, amelyen új készségeket sajátíthattak el, és megismerkedhettek a kutyatartás alapvető szabályaival is. „Öröm volt látni, ahogy percről percre nőtt az önbizalmuk. A viselkedésükben, a kommunikációjukban szinte azonnal látszott a pozitív változás” – foglalta össze tapasztalatait Kovács Zsuzsa óvodavezető. Mint elmondta, az egyik szülő, Herendy Csilla szervezte meg a foglalkozást, aminek a megvalósítását az óvoda alapítványa támogatta.

M.

 

További információk a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületről: http://segitokutya.net/