Jotekonysagi_bucsudelutan

Jótékonysági búcsúdélután a holland követségen

Utoljára fogadott vendégeket H. Gajus Scheltema holland nagykövet és felesége július közepén a Mátyás király út 32. alatti rezidencián. Az impozáns épületet eladták, a nagykövetség átköltözik a Rózsadombra, a nagykövet megbízatása pedig augusztus végén lejár, és visszatér hazájába.
A meghívott „szomszédok”, a Mátyás király úti Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthon lakói nem először jártak itt. A fiatalokat, akik gondozóik és Anna nővér kíséretében érkeztek, üdítő, fagylalt és csokoládé várta, majd búcsúajándékként Ineke Hellingman és Justyna Jarzab négykezes zongorakoncertjét hallgathatták meg. A holland és lengyel zongoraművésznő Debussy, Fouré és Moritz Moszkowski műveiből adott elő.
A gyerekek mellett másokat is meghívott a nagykövet a búcsúdélutánra: Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművészt és feleségét. H. Gajus Scheltema a saját fuvoláját adta ajándékba a zenész által alapított Felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központnak, amely elsősorban roma származású fiatalok felkarolásával foglalkozik.
„Minden évben hatvan hátrányos helyzetű gyereknek biztosítunk zenei oktatást. Klasszikus zenét, dzsesszt, improvizációt, magyar népzenét tanítunk. A legjobb tanárok oktatnak, most már hetedik éve” – mondta nem titkolt büszkeséggel az iskola művészeti igazgatója. Az egybegyűltek örömére a nagykövet a kertben meg is szólaltatta fuvoláját, mielőtt átadta azt Snétberger Ferencnek.
A szép hangú Steinway zongora, amelyen a koncert előadói játszottak, bár holland tulajdonban marad, a debreceni zeneiskola növendékeinek gyakorlását szolgálja majd a jövőben. A debrecenieket Árvai Nagy Krisztina képviselte az eseményen.
A gyermekotthon lakói, akiknek énekkara híres a sikereiről, búcsúzóul egy szívhez szóló himnusszal kértek áldást vendéglátójuknak.

Balajthy Anna