Meghato_talalkozasok

Megható találkozások a jókaisok erdélyi útján

A kormány Határtalanul! programjának támogatásával második alkalommal jutottak el a Jókai iskola diákjai határon túli, magyarlakta vidékekre. A svábhegyi iskola két hetedikes osztálya élményekkel teli öt napot töltött el Erdélyben a tanév végén.
Az idei kiránduláson, a tavalyihoz hasonlóan, sok magyar kötődésű kulturális emlékhez ellátogattak a gyerekek, akik a helyszíneken – az alapos otthoni felkészülés eredményeképpen – tartalmas kiselőadásokat tartottak egymásnak. Jártak a magyar irodalom jeles képviselői, Arany János, Sinka István és Zilahy Lajos szülővárosában, Nagyszalontán, valamint Nagyváradon, ahol Ady Endre, Juhász Gyula és Krúdy Gyula is alkotott.
Kolozsvár utcáit járva nem maradhatott el Mátyás király szobrának, valamint az országgyűlések és fejedelemválasztások nevezetes helyszínének, a Szent Mihály-templomnak a megtekintése. Bonchidán az „Erdély Versailles-aként” is emlegetett Bánffy-kastélyt, míg Válaszúton a Kallós Zoltán Alapítvány házában lévő különleges népművészeti gyűjteményt keresték fel.
Tövisen a római katolikus kolostortemplom, Bánffyhunyadon a páratlan fakazettás mennyezetű református templom volt a fő célpont. Berethalmon a szász evangélikus egyház egykori püspöki székhelyét, az erődtemplomot és az ott található hatalmas szárnyas oltárt, míg Muzsnán Erdély legnagyobb és legszebb erődített, ugyancsak evangélikus templomát nézték meg a jókais diákok. A templomtoronyban – meglepetésként – helybéli finomságokból álló lakomával várták őket.
A fiatalok nagy örömére bőven maradt idő a kirándulásokra, a természeti szépségek megcsodálására is. Olyan vadregényes tájakon túráztak helyi idegenvezetőjük segítségével, mint a Remetei-szoros és a Tordai-hasadék, ahol meredek sziklafalak között, patakmederben haladva gyönyörködhettek a mesébe illő táj szépségeiben.
A Határtalanul! program fontos célkitűzése, hogy a magyarországi iskolák tanulói az osztálykirándulások révén személyes tapasztalatokat szerezzenek a külhoni magyarságról, kapcsolatokat alakítsanak ki a határon túli magyar fiatalokkal. Ennek szellemében a jókaisok Torockón, ahol a szálláshelyük is volt, rövid látogatást tettek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány helyi gyermekvédelmi központjában, Medgyesen pedig megismerkedtek a Báthory István Általános Iskola magyar nemzetiségű tanulóival. Vendéglátóik kedvességét mindkét helyen ajándékokkal – könyvekkel, társasjátékokkal, irodaszerekkel – hálálták meg a hegyvidéki iskola tanulói.Meghato_talalkozasok2„Medgyesen hosszabb időt tölthettünk el a helyi gyerekekkel, akik rendkívül szívélyesen fogadtak bennünket, még egy kis műsort is adtak nekünk, szavaltak, énekeltek. Megható volt ez a találkozás, akárcsak a torockói látogatásunk, melynek során egy pedagógus mesélt a mindennapi életükről” – elevenítette fel élményeiket Kovács Anikó, aki kollégájával, Czifra-Néder Ildikóval együtt kísérőként vett részt a programokon.
A pedagógus elmondta, úgy érezte, minden résztvevőt megérintett a kirándulás, még azokat is, akik nem először jártak Erdélyben. Ez az út ugyanis a kulturális ismeretek bővítése mellett a szociális érzékenység próbája is volt, hiszen olyanok életébe nyerhettek betekintést, akik sokkal nehezebb körülmények között élnek, mint ők. Az árva gyerekekkel való találkozást követően az egyik lány könnyes szemmel fakadt ki: rosszul érzi magát, hogy veszekszik otthon a szüleivel, miközben valaki annak is örülne, ha egyáltalán láthatná a sajátjait.

d.