Megujul_a_Szent_Janos_Korhaz_noverszalloja

Megújul a Szent János Kórház nővérszállója

Közel félmilliárd forintos támogatással kívül-belül megújul a Szent János Kórház nővérszállója. A beruházás része annak a nagyszabású fejlesztéssorozatnak, amely az elkövetkező években a fővárosi intézményekben, köztük a János kórházban és a Kútvölgyiben valósul meg – hangzott el a felújítás bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Pokorni Zoltán, a XII. kerület, valamint Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere is.

„A magyar egészségügy lemaradását, hátrányát nem lehet pár nap alatt ledolgozni, azonban a kormány 2010 óta ötszázmilliárd forintot fordított a kórházak megújítására” – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Szent János Kórház Kútvölgyi úti nővérszállójának most zajló felújítása kapcsán. A felújítások és eszközbeszerzések mellett a politikus az ágazatban dolgozók bérfejlesztését is nélkülözhetetlennek tartja, ami 2010 óta két ütemben történt meg: béremelésre korábban 300 milliárd forintot fordítottak, 2016 szeptemberétől 2017 végéig pedig újabb 100 milliárd jut erre a célra.
A tárcavezető hangsúlyozta: a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása fontos és szimbolikus lépés a fejlesztések sorában, hiszen nem mindegy, hogy a ledolgozott munkaórák után milyen körülmények között tudnak pihenni az alkalmazottak.
„Örülök annak, hogy olyan fejlesztést láthatunk, amivel méltó életkörülményeket lehet biztosítani az egészségügyi dolgozóknak” – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a felújítás bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormány Egészséges Budapest Programja kiemelten kezeli a fővárosi egészségügyi intézmények fejlesztését, különösképpen a Szent János Kórház korszerűsítését, hogy ott is méltó körülmények között gyógyulhassanak a betegek.Megujul_a_Szent_Janos_Korhaz_noverszalloja2Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az Európai Unió 130 millió forintos támogatásával energetikai beruházások – hőszigetelés, ablakcsere, napelemes rendszer telepítése – valósulnak meg a nővérszállón, emellett a kormány 350 millió forintot biztosít a teljes belső átalakításra, komfortosításra. Kitért arra is, hogy a fővárosi extrém magas albérleti díjak szinte megfizethetetlenek az egészségügyi dolgozók számára, így kulcskérdés, hogy legyenek olyan nővérszállók, amik jutányos áron tudnak lakhatást biztosítani az érintetteknek.
A polgármester kiemelte, hogy a nővérszálló felújítása az első fontos lépések egyike a Szent János Kórház fejlesztése kapcsán. Ennek szükségességét megítélése szerint különösen indokolja, hogy az intézmény – amelynek ellátási területébe a budai kerületeken kívül számos agglomerációs település is tartozik – mintegy 600-700 ezer ember ellátásáról gondoskodik.
„Az Egészséges Budapest Program tükrözi az itt élők véleményét. Abban mindenképpen egyetértünk, hogy első lépésként és a lehető legsürgősebben a János kórház járóbeteg-ellátásai kerüljenek át a Kútvölgyibe, ahol egy önálló szakrendelő jönne létre mintegy kilencmilliárd forintból” – mondta el Pokorni Zoltán.
Az Egészséges Budapest Program keretében a kormány kiemelt figyelmet fordít a Pest megyei és a fővárosi ellátórendszer minőségének javítására. A programban az idén két tucat kórház összesen 21,7 milliárd forintot kap orvostechnikai fejlesztésekre, míg 18,3 milliárd forint az építészeti bővítéseket, ezen belül 5,5 milliárd az új centrumok tervezését szolgálja.

z.