Minden_jelentkezot_felvettek_az_ovodakba

Minden jelentkezőt felvettek az óvodákba

Bár nőtt az óvodába jelentkezők száma, az előző évekhez hasonlóan az idén is valamennyi kisgyermeket el tudta helyezni a Hegyvidéki Önkormányzat. Jól vizsgázott az e-ügyintézés, a most bevezetett kényelmi szolgáltatással lényegesen egyszerűbbé vált a beiratkozás.

Május elején zajlott le az óvodai beiratkozás; egy hét állt a szülők rendelkezésére, hogy beadják gyermekük jelentkezését a kiválasztott intézménybe. Ezt megelőzően, februárban szervezte meg a Hegyvidéki Önkormányzat a hagyományos Óvodakóstolgató elnevezésű szülői fórumot, amelyen az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a kerületben található alapítványi óvodák is bemutatkozhattak. A rendezvényen a családok átfogó tájékoztatást kaptak a jelentkezés folyamatáról, az óvodába lépés feltételeiről, megismerkedhettek az óvodák vezetőivel, munkatársaival, valamint további hasznos információkat szerezhettek a helyben kiosztott Óvodások leszünk című kiadványból.

Ezen a fórumon hívták fel a szülők figyelmét az országban egyedülálló elektronikus óvodai beiratkozás lehetőségére is, ami az online felületnek köszönhetően sorban állás nélkül, egyszerű, rugalmas és papírmentes ügyintézésre ad lehetőséget. Előfeltétele az előzetes regisztráció, amit nemcsak a polgármesteri hivatalban, hanem az óvodai nyílt napokon, a beiratkozás hetében az óvodákban, valamint az Óvodakóstolgatón is el lehetett végezni.
„Az e-jelentkezés megkönnyíti a gyermekszállításra vonatkozó várakozási hozzájárulás igénylését, a menzakártya ügyintézését, továbbá más ügyekben is gyorsabb kapcsolatot biztosít a szülők és a hivatal között” – sorolta a rendszer előnyeit Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője.
Az önkormányzatnak azokat a gyerekeket kell kötelezően elhelyeznie a kerületi fenntartású óvodákban, akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket, és szüleik kérik az elhelyezésüket. Újdonság, hogy az idén módosultak az óvodai körzethatárok, amelyek az utóbbi években megvalósuló óvodai férőhelybővítésekhez, valamint az aktuális demográfiai helyzethez igazodnak.
Az önkormányzat az új körzethatárok megállapításánál arra is figyelt, hogy lehetőség szerint egyenletes legyen a gyerekek elosztása, ne forduljon elő túlzsúfoltság az egyes csoportokban, és a határokat úgy alakította ki, hogy az óvodák tömegközlekedéssel és autóval is a lehető legkönnyebben elérhetők legyenek. Ezt a szakiroda munkatársai személyesen is ellenőrizték.
Az idén tovább folytatódik a 2009-ben megkezdett kapacitásbővítés. Nyolc év alatt 538 férőhellyel nőtt az óvodai kapacitás, jelenleg 1736 gyermeket fogadnak az önkormányzati óvodák. Az Orbánhegyi Óvodák tagóvodájában szeptemberben zárul az a bővítési folyamat, amelynek eredményeként az ott működő három csoport újabbal egészül ki, ami összesen 100 gyermek elhelyezését teszi lehetővé.
Az utóbbi években jelentős óvodafejlesztések történtek a Hegyvidéken. Három csoportszobát és egy többfunkciós termet adtak át 2014 végén a KIMBI Óvodában, míg a Hegyvidéki Mesevár Óvoda játszóházi csoportjait 2015-ben óvodai csoportokká alakították, így ott már 11 csoportban fogadják a gyerekeket. Ezenkívül a kerület szerződésben áll a Zölderdő Óvodával, valamint a Bíró utcai Óvoda és Bölcsődével, továbbá az ELTE Gyakorló Óvoda körzeti feladatokat lát el – mondta el lapunknak Fonti Krisztina.
Az idei jelentkezésekről szólva az alpolgármester kiemelte, hogy pontosan sikerült az előzetes igényfelmérés. Mindössze tizenegyen fellebbeztek, azt kérve, hogy másik óvodába nyerjen felvételt gyermekük. Kérelmeikről már megszülettek a határozatok. Százharminc család évközi beiratkozásra nyújtott be igényt, amire felkészült az önkormányzat.
„Elmondhatjuk tehát – zárta szavait Fonti Krisztina –, hogy a születések számának örvendetes emelkedése mellett az önkormányzat valamennyi – a jogszabály szerint jogosult – kerületi kisgyermek számára biztosítja a magas színvonalú óvodai ellátást.”

MM.