Mit_esznek_Sternek

Mit esznek Sternék?

Körner András A magyar zsidó konyha című könyve már első lapjain a Stern család konyhájába repíti az olvasót, a Dob utca 19. szám alá. Sternék házában vagyunk, szinte mi is ott ülünk a legnagyobb zsidó ünnep, a széder tiszteletére terített asztalnál. Érezzük az illatokat, a szagokat, látjuk magunk előtt a család férfi és női tagjait, az ünnepi alkalomra terített asztalt, az áhítatot a gyerekek vagy az idősek arcán. És persze érezzük az illatát, az ízét akár a rituális étkezés egyes fogásainak, a tyúklevesnek, a halnak, a maceszgombócnak.
Szándékos a szerző részéről ez az in medias res: olyan kultúrtörténeti könyvet kívánt ugyanis az olvasó kezébe adni, amely nemcsak korabeli, 1945 előtti magyarországi hagyományos zsidó ételek leírását adja, hanem az ételeket komplexen helyezi el a magyar és a zsidó kultúrtörténetben, feltárva a vallással kapcsolatos mélyebb összefüggéseket és a magyar, valamint a zsidó konyha egymásra tett kölcsönhatásait. A korabeli receptek mellett az ember megismerheti a zsidó konyha alapjait, a kásrut előírásait, a kóser fogalmát, az askenázi zsidó konyhát, a magyar zsidó konyha történetét, a regionális és kulturális különbségeket, a hétköznapok és az ünnepek ételeit is. A könyvet lapozva betekintést nyerhetünk a háztartásokba, az élelmiszer-kereskedésekbe – mindezeket korabeli fotókkal, receptekkel illusztrálva.
Nem szakácskönyvet tart a kezében az olvasó – Körner korábbi könyvével, vagy a remek Fűszeres Eszter köteteivel szemben ez a könyv a magyarországi zsidó étkezés kultúrtörténete. Külön értékei a sok kis keretes írás, igazi csemegék a svédasztalról (ezek között akadnak receptek is!) és az archív dokumentumok, fotók, menükártyák, eszközök, amelyek az olvasmányos, izgalmas írást illusztrálják oldalról oldalra.
Ahogy Körner András megfogalmazza: egy kultúrát sokféle szempontból lehet vizsgálni, de talán a konyhából nézve kapjuk a legjellemzőbb képet róla, és ez talán leginkább a zsidó kultúrára jellemző, ahol a konyha az, ami a legszorosabb kapocs a vallás és a mindennapok között. A magyar zsidó konyha című kötet Sternék konyháján keresztül betekintést nyújt számunkra a magyarországi zsidó kultúrába.

Lévai Anikó