A_mozgas_orome_a_MOM_Sportban

A mozgás öröme a MOM Sportban

Ha MOM Sport, akkor úszás. Sokaknak elsőre ez jut eszébe a komplexumról, ám a Hegyvidék kedvelt sportközpontja ennél sokkal több lehetőséggel várja a sportolni vagy táncolni vágyókat, gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

Nyáron elsősorban a napközis táborokba és az intenzív úszótanfolyamokra érkező gyerekek zsivajától hangos a MOM Sport. Négyéves kortól lehet jelentkezni a különböző szintű – a vízhez szoktatótól a haladóig – foglalkozásokra, amelyeket kéthetes turnusokban, hétfőtől péntekig 17–18 óráig tartanak. A kicsik a tanfolyamok végére látványos fejlődést érnek el, ha pedig megkedvelték a nyári „vizes” élményeket, szeptemberben folytathatják.
Az „Ebihal” csoportban játékos feladatok során ismerkednek meg az úszás alapjaival. A „Medúza” csoport kezdő úszói már a fej vízbe tételével, a hason-háton való lebegéssel, a siklással és a lábtempóval ismerkednek. A „Pingvin” csoportban a hátúszás, gyorsúszás mozdulatait tanulják, és itt kerülnek kapcsolatba a mély vízzel. A kitartóbbaknak a középhaladó „Rája”, majd a haladó „Delfin” és a mesterképzésnek számító „Cápa” csoportba visz az útjuk. Ez utóbbiba azok a 14 éves kor feletti gyerekek járnak, akik bár kinőtték az úszásoktatást, nem szeretnének versenyszerűen úszni.
Buranits Ildikó, a MOM Sport vezetője a kezdetektől fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel kizárólag a Testnevelési Egyetemen végzett szakemberek foglalkozzanak: „Diplomás, több nyelvet beszélő, fiatal oktatóink a saját jól bevált metodikánk alapján tanítanak, így amikor a gyermekek egy szinttel feljebb lépnek, ugyanazon módszer mentén képzik tovább őket – mondja. – Tehetségfigyelés és -gondozás is zajlik nálunk, s ha valaki a mesterfokú »Cápa« csoport elvégzése után uszodai közegben szeretne maradni, a készségei alapján többféle sportágat tudunk ajánlani neki: verseny- vagy szinkronúszást, vízilabdát, duatlont és triatlont.”
Triatlonban a MOM Sport kifejezetten a sportág egyik utánpótlásbázisának számít. Az itteni képzésben részesülő gyerekek nagy létszámban és jó eredményekkel vesznek részt különféle versenyeken.
Két másik népszerű sportág, a vízilabda és a kézilabda gyakorlására is mód van a sportközpontban. Pólóra 7–14 éves kor között várják a jelentkezőket, akik most nyáron felkészítő táborokba járhatnak. Az edzéseket Bencze András vezeti. Ő az úszószakosztály vezetőjeként a tehetségeket is figyeli, csapata eredményesen szerepel a hazai viadalokon.
A „vizes” tanfolyamokra az uszoda@mompsort.hu e-mail-címen lehet jelentkezni. A másfél órás edzések szeptember 1-jétől június közepéig (délután) zajlanak. A kézilabdázásra vágyó 6–14 évesek kezdő szinttől, korosztály szerinti besorolás alapján, tudásuknak és esetleges előképzettségüknek megfelelően edzenek.
Az uszoda UV-technológiával előtisztított és antibakterizált vize egész évben vonzó a vendégek számára. A szeptembertől májusig tartó babaúszás szintén sokakat a MOM Sportba csábít.
„Három hónapostól négyéves korig várjuk a kicsiket a szüleikkel a babaúszásra, amely sokfajta előnyt jelent a szellemi-testi fejlődésükben. Ez az első lépés, amikor megismerkednek a vízzel, és a foglalkozás a szülő-gyermek kapcsolatot is erősíti, hiszen a kettejük közötti bizalmon is alapszik” – folytatja Buranits Ildikó, aki a legkisebbeknek szóló programok közül a FitKid tanfolyamot és a Südi Iringó Táncstúdió foglalkozásait is jó szívvel ajánlja. Előbbi 4-5 éves kortól segít a gyermek mozgáskoordinációjának fejlődésében, zenére épülő, táncos gyakorlatokkal, az utóbbi pedig számos óratípussal várja a táncolni vágyó gyerekeket és felnőtteket.
Bár a Body Balettet igazi profi, a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosa, Juratsek Julianna tartja, közel sem kizárólag profikat várnak a foglalkozásokra, hanem mindenkit, aki szereti fitten tartani a testét és lelkét, vagy szép mozgással kombinálva akarja elsajátítani az elegáns, nőies tartást. A PRO SKI Training sem pusztán azoknak ajánlott, akik telente síelnek: a síelés technikájára épülő, fitneszes mozgáselemekkel, hangulatos zenére erőt fejlesztő és alakot formáló aerobedzést bárki elkezdheti.
A nagy igényekre tekintettel az idősebb korosztály részére három tanfolyam zajlik. A „Torna idősebbeknek”, a „Rehabilitációs senior vízi torna” és a „Szenior Örömtánc” mind igen népszerű foglalkozások. A tánchoz előzetes tudásra és partnerre sincs szükség, bármikor csatlakozni lehet a csoporthoz. A délelőtti szeniortornát a 80 éves Mészáros néni tartja, aki szerint „a torna megfiatalítja a hölgyeket”, és aki igazi kis közösséget kovácsolt maga körül.
Ha van olyan sportolási mód, ami minden korosztály számára ajánlott, az aquafitness feltétlenül az. A vízben végzett tornagyakorlatok kitűnően hatnak a gerinc- és az ízületi problémákra; tartásjavító, mindenki számára könnyen elsajátítható mozgásanyag, nem szükséges hozzá úszástudás. A foglalkozások hétfőn és szerdán 19–20 óráig tartanak.

V. K.

 

Az érdeklődők a http://momsport.hu/sportfoglalkozasok weboldalon tájékozódhatnak a tanfolyamok további részleteiről.