Tuzgyujtasi_tilalom

Tűzgyújtási tilalom

A hosszabb ideig tartó meleg és a csapadékszegény időjárás hatására egyre jobban kiszárad a növényzet, ami jelentősen megnöveli a tüzek kialakulásának kockázatát. Ezért az erdészeti hatóság és az erdőgazdálkodásért felelős miniszter tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területén, ami a visszavonásig érvényben marad. (Információk az interneten: www.katasztrofavedelem.hu, www.erdotuz.hu.)
Tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon, beleértve a tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat. Szintén tiltott a parlag- és gazégetés.
Nem véletlen a szigorú szabályozás, a magyarországi erdőtüzek 99 százaléka ugyanis emberi gondatlanság, eldobott cigarettacsikk, a tűzgyújtási tilalom ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetés következtében vagy szándékosság miatt keletkezik. Ráadásul az egyre forróbb nyarakon nagyobb a tüzek terjedési sebessége és intenzitása, ami jelentősen megnehezíti az oltást.
Könnyen lehet, hogy emberi felelőtlenség miatt égett ki egy fa nemrégiben a Normafán is. A nagyobb bajt egy kiránduló lélekjelenlétének és a gyors oltásnak köszönhetően sikerült elkerülni.
Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője elmondta, hogy a bejelentő arról értesítette a tűzoltókat, füstöt lát a Normafa térségében, a Kis-egyetemi sípálya mellett. A tűzoltóság és a parkfenntartó munkatársai azonnal a helyszínre siettek, és eloltották a mintegy 60 centi átmérőjű, belül parázsló bükkfát, amely sajnos annyira megsérült, hogy ki kellett vágni. Jól vizsgázott a katasztrófavédelemmel kialakított együttműködés, hiszen a parkfenntartó kisméretű, négykerék-meghajtású járművével vitték a helyszínre a vizet, ami jelentősen felgyorsította a munkát.
„Nagy szerencse, hogy a kiránduló azonnal hívta a tűzoltókat, hiszen a lángok könnyen továbbterjedhettek volna” – emelte ki Mikó Gergely, hozzátéve, hogy kicsi az esélye az öngyulladásnak, sokkal inkább a fa odvába bedobott cigarettacsikk vagy valamilyen égő tárgy okozhatta a tüzet. Az igazgató arról is beszélt, hogy a tűzgyújtási tilalom elrendelésének napján az összes tűzrakó hely mellé és az erdőbe vezető minden úthoz kihelyezik az erre figyelmeztető angol és magyar nyelvű táblákat, így biztosítva a Normafára érkezők naprakész tájékoztatását.
A parkfenntartó munkatársai folyamatosan figyelik a tűzrakó helyek környékét és azokat a helyszíneket, ahol illegálisan ugyan, de gyakran raknak tüzet a látogatók. Szükség esetén a tűz eloltására szólítják fel a szabálytalankodókat, akik a tapasztalatok szerint ennek eleget is tesznek. A rendészet, a rendőrség és a polgárőrség is rendszeresen járőrözik, ők az esti órákban is figyelik a tűzgyújtási tilalom betartását.

mm.

 

A Normafa Park munkatársai mindennap 8.00–16.00 óráig érhetők el, baleset vagy tűz esetén – a hivatásos szolgálatok értesítése mellett – a 06/20-499-1111-es ügyeleti számon várják a bejelentéseket. E-mail: bejelentes@normafa-park.hu