Ujjeapul_a_MOMkult_jatszotere

Újjáépül a MOMkult játszótere

Teljesen újjáépítené a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központ játszóterét, amely a nagy igénybevétel miatt – a rendszeres karbantartás ellenére is – mostanra meglehetősen elhasználódott. Arról, hogy milyen módon újuljon meg a népszerű játszóhely, a leginkább érintetteket, az oda járó családokat kérdezték meg.

Több mint négyszázan osztották meg véleményüket papíron és interneten a MOM Kulturális Központ játszóterének tervezett fejlesztésével kapcsolatban. A szülők a helyszínen felállított standnál és az intézmény információs pultjánál tölthettek ki egy kérdőívet, valamint elektronikus úton, az önkormányzat honlapján adhatták le szavazataikat. Az eredmények alapján elmondható, hogy olyan játszóteret látnának szívesen a MOMkult kertjében, ahol a bölcsődés, óvodás és általános iskolás gyerekek egyaránt megtalálják az érdeklődésüknek, képességeiknek megfelelő játéklehetőségeket.
A válaszok fontos tanulsága, hogy a játszótéri eszközök népszerűségi listáját mind a mai napig a már bevált, klasszikus játékok vezetik. A kérdőív azon részében, ahol nyolc felsorolt lehetőségből kellett ötöt kiválasztani, a szavazók 94%-a a hintát, 91%-a a csúszdát, 88%-a pedig a homokozót jelölte meg nélkülözhetetlen játékként. Sok szavazat érkezett a mászóvárra, a kötélhálós kalandpályára és a trambulinra is – ez utóbbi kettő jelenleg még hiányzik a hegyvidéki játszóterek kínálatából.
A válaszadók szinte mind támogatták, hogy a tűző nap ellen árnyékolók védjék a gyerekeket, ugyanakkor csak kis különbséggel kerültek többségbe azok, akik párakaput, esőbeállót, valamint legalább két homokozót szeretnének. A szavazók több mint kétharmada szerint elegendő egy ivókút a térre.
Többen írták észrevételként, hogy szükség lenne egy játszótéri illemhelyre (jelenleg csak a MOM Kulturális Központ épületén belül találhatók mosdók), valamint azt is kérték, hogy maradjanak meg a téren lévő fák (fakivágást egyáltalán nem tervez az önkormányzat). Sokan örülnének még több hintának, köztük olyanoknak, amiket 1 éven aluliak is tudnának használni. Azok, akik sötétedés után is a játszótéren töltenék az idejüket, a mostaninál erősebb világítást szeretnének.
Mivel a tér mérete alapvetően nem változik, nem lesz mód a családok összes igényének teljesítésére, ám a tervezők számára a kérdőív eredményei jelentik a kiindulási alapot. A fejlesztési elképzeléseket július 19-én 18.30-tól lakossági fórum keretében mutatja be az érdeklődőknek az önkormányzat a polgármesteri hivatalban. Ezt követően véglegesítik a terveket, míg a kivitelezés várhatóan szeptemberben kezdődik meg.

k.