Csaladias_meghitt_multidezes1

Családias, meghitt múltidézés

Akár a történelem iránti rajongás, akár a játék lehetősége, vagy a koncert és az ételkóstoló miatt látogatott el bárki is a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény épületébe a Múzeumok Éjszakáján, egy kellemes este emlékével távozott. A Beethoven utcai kiállítóhely immár kilencedik alkalommal csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz.

Ilyenkor este 6 órától éjjel 1-ig nyitva tart az épület és a kert, s olyan programokkal várják az érdeklődőket, amik kapcsolódnak az intézmény éppen aktuális kiállításához, miközben kihasználják a varázslatos nyári este nyújtotta lehetőségeket: szabadtéri koncert az árnyas fák alatt, családias falatozás a kerti asztaloknál, a táncoló fáklyalángok mellett pedig ráérős baráti beszélgetések lehetősége várja a vendégeket.
Így volt ez az idén is. Kora este nemcsak a kisgyermekes családok élvezték a Hegyvidék fotóiból készített kirakós- és memóriajátékokat, a felnőttek is játszhattak: egyre nehezebben észrevehető különbségeket kereshettek a régi fényképeken, múlt századi képeslapot küldhettek, amelyeket nekik csak a bejáratnál elhelyezett „postaládába” kellett bedobniuk (az igazi feladást a gyűjtemény munkatársai intézik), vagy éppen elmélyülhettek annak a kvíznek a kitöltésében, amelyet a Széll Kálmán tér történetéről állítottak össze a szervezők.
Míg tavaly a kerület egykori híres lakójának, Jókai Mórnak a kedvenc bablevesét kóstolhatták meg a látogatók, ezúttal Mátyás király vadászatainak hangulatát hozta el a kertbe a feltálalt vaddisznópörkölt. A részben kerületi kötődésű Venti Chiavi Guitar Trio, amelynek egyik tagja, Kormos Balázs a Solti György Zeneiskola tanára, olyan népszerű zenedarabok gitárátirataival szerzett örömteli pillanatokat, mint Vivaldi Négy évszakából a Tavasz három tétele, vagy Weiner Leó Rókatánca. Nem maradt ki az előadásból az argentin Astor Piazzolla csodálatos Libertangója sem.
A koncert után a magyar bortermelésről, azon belül is a budai bortermelés történetéről hallhattunk előadást Ungváry Krisztián történész, borásztól, majd első ízben ízlelhette meg a közönség az újratelepített svábhegyi szőlőkből készült 2016-os bort. A szakember „könnyed, barátságos” italnak nevezte a kellemesen gyümölcsös zamatú vörösbort, amely véleménye szerint „az oportó–kadarka vonalba simul”.
Közben az intézmény kiállítóterében egy fiatal csapat – sorsoláson nyert – szabadulós játékon vett részt. Az utóbbi években városszerte divattá vált program itt a Hegyvidék a „Nagy Háború” idején című kiállításhoz kapcsolódik. Emese, Kata, Anna és András „szabadulásának” feltétele egy kincsesláda megnyitása volt, amiről azon kívül, hogy nehéz feladat volt, sajnos nem árultak el többet.Csaladias_meghitt_multidezes2Sokakat érdekelt az éjszakai rendhagyó tárlatvezetés, amelyen a gyűjtemény történészének előadása mellett Beöthy Mária építész szerzett megható pillanatokat a hallgatóságnak, amikor édesapja, Beöthy-Zs. László huszár ezredesre emlékezett, aki maga is részt vett az első világháborúban, majd Nincs szebb, mint a huszár című könyvében emléket is állított elesett bajtársainak. A „Nagy Háborúról” szólt az éjszakai mozi is, Kovács István Szürke senkik című 2016-os játékfilmjének kockái peregtek az épület hátsó falán, amelyeket jóval éjfél utánig néztek a legkitartóbbak.
A Múzeumok Éjszakájának programja az egyik leglátogatottabb rendezvénye a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménynek – mondta el Balázs Attila igazgató. Az este egyúttal a több mint egy éve látható, június 30-án záró első világháborús kiállítás utolsó hétvégéje is volt. De nemcsak ettől a tárlattól búcsúzott a gyűjtemény, hanem a Beethoven utcától is.

„Költözés előtt állunk – árulta el az igazgató –, a kerület egyik legszebb műemlékében, a Libegő tőszomszédságában álló, felújított Lóvasút-épületben kap új otthont a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. Következő kiállításunkra már oda várjuk a látogatókat!”

F. N. Á.