Rajtunk múlik, mit kezdünk a nyár gyümölcseivel

Mostanában, amikor a meggy, a cseresznye és a ribizli egyszerre érik a sárgabarackkal, az őszibarackkal és a görögdinnyével, igencsak fel kell kötnünk a gatyánkat, ha a nyár minden ajándékát élvezni akarjuk. A felhasználáshoz és a tartósításhoz is hasznos tanácsokkal szolgál Saly Noémi frissen megjelent, Spájz című könyve, amelyet egy recept erejéig mi is megidézünk. Ezúttal egy olvasói desszertleírásnak is helyet szorítottunk az oldalon, amelyen igyekszünk új ötletekkel szolgálni és kedvet adni a főzéshez a forró napokon is.

Jeges dinnyekoktél

Kevés kellemesebb vendégvárót tudok elképzelni egy forró, nyári napon rendezett kerti ünnepségen, mint ezt az ütős, jeges koktélt. Amellett, hogy hűt és szomjat olt, biztosan kedvez az általános hangulatnak is, mert bizony egy kicsit az ember fejébe száll.

 

Hozzávalók

1,5 pohár dinnye, leturmixolva

170 ml tequila

80 ml triple sec

80 ml zöld citromlé

80 ml citromlé

jégkocka, lime, só, dinnye a díszítéshez

 

Elkészítés

A poharak szélét nedvesítsük meg egy lime-szelettel, majd mártsuk őket sóba. Az összes hozzávalót öntsük shakerbe, rázzuk össze alaposan, és tegyük át a martinis poharakba. Díszítsük lime-karikákkal és dinnyével.Rajtunk_mulik_mit_kezdunk_a_nyar_gyumolcseivel2

 

Könnyű raguleves friss zöldségekkel

Ennek a tejszínes ragulevesnek az ötlete azon a viharos reggelen született meg, amikor a forró napok után kitártam minden ablakot a lakásban, és kiültem a teraszra, hogy a sötét felhők látványától felüdülve ott várjam ki, míg a fel-feltámadó szél végre idehajtja az áhított esőt. Hogy közben se tétlenkedjek, az előző napon frissen vett zöldbabot kezdtem vagdosni. Gondoltam, főzelék lesz belőle, de időközben felébredtek a gyerekek, akik mindenáron segíteni akartak, így kihoztam az erkélyre a borsót is. Ritka üdítő reggelre sikeredett.
A kifejtett borsószemek – legalábbis azok, amelyek nem az alsó szomszéd teraszán landoltak – végül egy könnyű ragulevesben végezték, némi marhahús, valamint a balkonládákból szüretelt tárkony-, lestyán- és petrezselyemlevelek között.

 

Hozzávalók

50 dkg marhalábszár

20 dkg zöldbab

20 dkg zöldborsó

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

1 fej hagyma

1 dl tejszín

1 dl tejföl

1 ek liszt

só, bors, tárkony, petrezselyem, lestyán

 

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, rádobjuk a finomra metélt lestyánt és petrezselyemszárat. A húst felkockázzuk, és hozzáadjuk a megdinsztelt hagymához, sózzuk, borsozzuk, jól összeforgatjuk, és fedő alatt hagyjuk párolódni legalább háromnegyed óra hosszat. Ha kell, időnként kevés vizet öntünk hozzá.
Közben megpucoljuk és felkarikázzuk a répákat, s a balkonládából egy jó maréknyi tárkonylevelet gyűjtünk, amit finoman felvagdalunk. A legjobb friss zöldborsót, zöldbabot használni – ezeket is előkészítjük a leveshez.
Ha a hús félig megpuhult, felöntjük vízzel, és a lábosba szórjuk a felaprított zöldségeket. Amikor azok is megpuhultak, a tejfölt elkeverjük a tejszínnel, és csomómentesen elvegyítünk benne egy evőkanálnyi lisztet. Hőkiegyenlítéssel elkeverjük a levesben az egyveleget, és egy percig forrni hagyjuk. Ha kell, még egyszer megsózzuk, és tálalás előtt meghintjük friss petrezselyemmel.Rajtunk_mulik_mit_kezdunk_a_nyar_gyumolcseivel3

Csirke tikka masala

Nagy kedvenceim az indiai ételek, bár időnként az az érzésem, hogy a szaftos húsok készítésekor a szakács véletlenül beleborított egy pacsulis üveget a kondérba. Onnan tudom, hogy nincs így, hogy időnként otthon is elkészítek egyet-egyet belőlük. Ilyenkor nagyon figyelek, hogy ne legyen a közelben parfümös üvegcse, a végeredmény mégis mindig ugyanaz: felfoghatatlanul dús illatokkal ellepett, csípős, buja ételhalom, amit leginkább indiai kenyérrel, naannal esik jól kikanalazni a tálból.

 

Hozzávalók

60 dkg csirkemell

1 nagy fej hagyma

2 chilipaprika

2 ek friss gyömbér

3 gerezd fokhagyma

½ tk chilipor

1 tk kurkuma

2 tk garam masala

2 tk curry

1 ek cukor

só, bors

50 dkg paradicsom

1,5 dl natúr joghurt

1 marék korianderlevél

olaj

 

Elkészítés

Magozzuk ki és aprítsuk fel a chilit, hámozzuk meg és kockázzuk fel a gyömbért és a fokhagymát. Hevítsünk kevés olajat, és pároljuk meg rajta először az apróra vágott hagymát, majd borítsuk rá a paprikát, a gyömbért és a fokhagymát. Pár perc után jöhetnek a fűszerek: chilipor, garam masala, só, bors, curry, és hozzáadhatjuk a cukrot is.
Forraljunk vizet, és a forró vízbe mártva hámozzuk meg az érett paradicsomokat. Ha csak üvegházit tudnánk szerezni, eszünkbe ne jusson pénzt kiadni érte, folyamodjunk a jól bevált konzervparadicsomhoz! A leturmixolt paradicsomot öntsük a fűszeres hagymára, és alaposan forraljuk össze vele.
Tisztítsuk meg az inaktól, bőrtől, és kockázzuk fel a csirkemelleket. Egy másik serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg kissé, majd öntsük össze a szósszal, és főzzük benne puhára a húst. A joghurtot csak a végén adjuk hozzá, és tálalás előtt szórjuk meg a finomra metélt korianderlevéllel. Illatos rizzsel és naannal tálaljuk.Rajtunk_mulik_mit_kezdunk_a_nyar_gyumolcseivel1

 

Desszert egy olvasónktól

Kedves olvasónk küldte be az alábbi receptet, amely – mint írja – „egyszerű, könnyű készítmény”, s így, a nyár melegében hűtött állapotban javallja fogyasztását. Mivel a szerző inkognitóban szeretne maradni, de nagy örömet okozna számára, ha megjelenne desszertje a Hegyvidék menüjében, igyekszünk eleget tenni kérésének, ezért név, kép – és változtatás – nélkül közöljük az általa küldött leírást.

 

Hozzávalók

1 csomag háztartási keksz

3 dl tej

3 csomag vaníliás cukor

2 púpozott ek holland kakaó

3 ek porcukor

1,5 dl víz

1 tasak vaníliaízű pudingpor

1 tasak csokoládéízű pudingpor

darált dió a díszítéshez

 

Elkészítés

„Egy magas falú porcelántálba sorban letesszük a háztartási kekszet egymás mellé, majd még két-három sor kekszet rakunk. Ezután a tejet megmelegítjük, beletesszük a vaníliás cukrot, és ráöntjük a kekszre. (A tej a kekszet megpuhítja.) Ezután elkészítjük a kakaóporból, porcukorból, vízből a mázat, és rásimítjuk a tálban lévő, tejben megpuhult kekszre.
Következik a vaníliapuding elkészítése. Ebbe is keverünk egy kis vaníliás cukrot, és ráöntjük a csokoládémáz tetejére. Ezután elkészítjük a csokoládépudingot, belekeverünk egy tasak vaníliás cukrot, és rásimítjuk a vaníliapudingra.
Szép simára elrendezzük, és tetszés szerint darált diót szórunk rendezetten a tetejére, díszítésnek. A kész desszertet a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Hidegen tálaljuk!”

(Kövesdy)