Denevérekben gazdagok a környékbeli erdők

A hazai denevérfauna nagy része megtalálható a környék erdeiben – derült ki abból az évek óta zajló vizsgálatból, amit az önkéntes alapon szerveződő Dunazugi Denevérkutató Csoport végzett a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával. A 2010 óta zajló kutatás során a hazánkban élő összesen huszonnyolc denevérfajból huszonkettőt a Pilis- és a Visegrádi-hegység területén is sikerült kimutatni. A denevérek és az egyéb állat- és növényfajok egyre gyakoribb és nagyobb számú megtelepedésében a szakemberek szerint a természetes élőhelyek megóvását szem előtt tartó örökerdő-gazdálkodás eredményei is közrejátszanak.
Az erdei denevérfajok elterjedésére vonatkozó kutatómunka az idén is folytatódik. Ez egyrészt az ismertebb erdei élőhelyeken, valamint az úgynevezett „denevérnászbarlangoknál” történik majd, emellett a hegyvidéki területek eleddig ismeretlen részeit is folyamatosan és fokozatosan bevonják a felmérésbe.
A csaknem 30 ezer hektáron elterülő Pilis- és Visegrádi-hegység a biológiai sokféleség megóvását, a természetes élőhelytípusok és a vadon élő állatok természetvédelmi helyzetét segítő Natura 2000 hálózat része. A Natura 2000 élőhelyek alaposabb megismerése és feltérképezése érdekében – az élőhelyvédelmi EU-irányelvvel összhangban – a területeken folyamatos rendszerességgel kell célkutatásokat végezni, amik az élőhelyek és az előforduló fajok jobb megismerését is megalapozzák.

d.