gGyaloglas_az_egeszsegert

Gyaloglás az egészségért

Ma már több mint negyven tagja van annak a gyaloglóklubnak, amely két évvel ezelőtt Monspart Sarolta vezetésével jött létre idősödők részére a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. „Rengeteg barátot szereztünk, jókat beszélgetünk, és a kondíciónk is jobb, mint azoknak, akik otthon ülnek a tévé előtt” – véli az egyik állandó klubtag.
„Önmagáért beszél, amit látunk, ezt a nagy csapatot, amely hétről hétre, minden kedden találkozik, és tagjai jó időben, rossz időben együtt gyalogolnak a Normafán vagy a Margitszigeten. A gyönyörű környezetben pedig nemcsak a testüket, hanem a lelküket és a szellemüket is edzik” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester a klub legutóbbi összejövetelén a Normafánál. A szeptemberben kezdődő idény legkitartóbb résztvevőinek ott adták át a Hegyvidéki Önkormányzat meglepetés ajándékát, egy zöld hátizsákot, hogy a jövőben a zöldbe indulva legyen mibe pakolni az útravalót.
Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője úgy látja: bár számtalan mozgásóra zajlik náluk, egészen más varázsa van annak, ami a természetben fogadja a gyaloglókat. „Amikor Saroltával a klub létrejöttén gondolkodtunk – mesélte –, ő sokat beszélt arról, mennyi előnnyel jár bármely életkorban a túrázás a természetben, ráadásul a mozgás öröme mellett közösségkovácsoló ereje is van. A klub egyre népszerűbb, és egyre többen hozzák el az ismerőseiket.”
Monspart Sarolta szerint sem a nagy meleg, sem a nagy hideg nem tartja vissza a társaságot a gyaloglástól, csak esős időben csappan meg a létszám. „Az idősödő ember – mondta –, ha rendszeresen gyalogol, könnyebben őrzi meg az aktivitását, kreativitását, függetlenségét és emberi méltóságát is, nem szólva az egészségéről!” A világbajnok tájfutó azt vallja, „mindenkinél vannak még sántábbak, még kövérebbek, még idősebbek, még olyanabbak”, de aki csatlakozik a klubhoz, a mozgás után azzal az érzéssel mehet haza, hogy nem is olyan gyenge, mint gondolta magáról.

V. K.