Hatarozott_vonalvezetesu_Lovasut-arculat

Határozott vonalvezetésű Lóvasút-arculat

Eredményt hirdettek a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új otthonaként, valamint rendezvényközpontként, vendéglátóhelyként és turisztikai információs pontként hamarosan megnyíló Lóvasút-épület arculatpályázatán. A zsűri által kiválasztott két döntős munka közül a közönségszavazatok alapján Csuport Andrea és Herr Ágnes 1. számú koncepciója győzött.

„Fontosnak tartottuk, hogy minél több ötletből lehessen kiválasztani a legjobbat, és a szakmai szelekció után a hegyvidékiek véleményét is kikérjük” – indokolta Fonti Krisztina alpolgármester, miért hirdetett a Hegyvidéki Önkormányzat nyílt pályázatot a Lóvasút-épület új arculatának megtervezésére. A pályázattal, mint mondta, elérték céljukat, hiszen a felhívásra jelentkező alkotók számos érdekes megoldással álltak elő.
A nyolc pályázó mindegyike kiváló ötleteket mutatott fel. Ám – tette hozzá az alpolgármester – a zsűri Csuport Andrea és Herr Ágnes két koncepciója esetében vélte úgy egyöntetűen, hogy azok minden részletükben kellően kidolgozottak, és teljes mértékben megfelelnek a pályázati követelményeknek, így ezeket a munkákat bocsátotta közönségszavazásra.
A hegyvidéki polgárok majdnem hétszáz szavazatából 63%-os aránnyal lett befutó az alkotópáros 1. számú koncepciója, amelyben a Lóvasút-épület főbejáratának frontális nézete és az ott megjelenő faragások, gazdag motívumkészlet képezik az arculat vizuális egységének alapját. A győztes terv a pályázati kiírásnak megfelelően a „LÓVASÚT Kulturális és Rendezvényközpont” feliratra, az általános tájékoztató táblákra, az épületen belüli piktogramokra, a programokat, kiállításokat hirdető plakátokra, meghívókra, a sajtótájékoztatókon, rendezvényeken használható molinókra és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény úgynevezett „kisarculatára”, például a névjegykártyák, levélpapírok, borítékok megjelenésére vonultat fel egymással összhangban lévő, ízléses megoldásokat.
„Legfőképpen maga az épület volt a meghatározó, és a sok új funkció, ami betölti majd ezt a gyönyörű helyet” – válaszolta az alkotópáros arra a kérdésünkre, mi késztette őket a pályázaton való részvételre. Csuport Andrea és Herr Ágnes elmondta, hogy meglehetősen komplex tervezési feladatot jelentett a Lóvasút-pályázat, hiszen egy sokfunkciós – a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új otthonaként, valamint rendezvényközpontként, vendéglátóhelyként és turisztikai információs pontként, a Normafa „alsó kapujaként” is működő – műemlék épület egységes arculatát kellett kidolgozni. Győztes tervüket, mint kiemelték, a vonalrendszer uralja, az épület főbejáratán megjelenő részletek gyűrűznek tovább határozott vonalvezetéssel.
„Igen nagy meglepetésként ért minket, és megtiszteltetésként éljük meg, hogy két koncepciónkat is közönségszavazásra bocsátotta a zsűri” – mondták el lapunknak a tervezők, akik rendkívül bizakodók az épület további sorsát illetően. Mindemellett örülnek annak, hogy munkájukkal hozzájárulhatnak a gyönyörű műemlék épület új arculatának kialakításához.
A hegyvidéken élők a Lóvasút-épület nevéről is dönthettek az önkormányzat által meghirdetett szavazáson. Erről is több százan nyilvánították ki véleményüket, és a túlnyomó többség (86%) a LÓVASÚT Kulturális és Rendezvényközpont elnevezés mellett tette le a voksát.

z.