Hegyvideki_fejlesztsesu_snowbike

Hegyvidéki fejlesztésű snowbike

Magyar hóbicikli? Nem is olyan fantasztikus, amilyennek hangzik – fiatal fejlesztői dicséretben részesültek érte az innovációs versenyen, és úgy vélik, bármikor megkezdhető lenne a sorozatgyártása. Az eszköz két kitalálójának egyike az Arany János iskola diákja.

Kiemelt dicséretben részesült Hegyes Mátyás és Cseri Ferenc pályamunkája, a snowbike a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.
„Olyan bicikliben gondolkodtunk, ami extrém téli időjárási viszonyok között, hóban, latyakban is képes megadni a gondtalan kerékpározás élményét, strapabíró és könnyen szállítható” – foglalta össze a kiinduló koncepciót Hegyes Mátyás, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulója. Mint elmesélte, barátjával, a Mechatronikai Szakközépiskolába járó Cseri Ferenccel egyébként is szeretnek barkácsolni, így bízhattak a gyakorlatukban és a kreativitásukban. A konkrét ötlet közös kerékpározás közben született meg, amikor a fiúk egy hegyről akartak legurulni, azonban mire felértek, az egyik gumi leeresztett.
„Fecó ezért lapos kerékkel indult el, amivel az volt a gond, hogy fékezéskor leblokkolt, de a gumi körbecsúszott rajta, így aztán csak egy nagy esés árán sikerült megállnia. Kitaláltuk, hogy leszedjük a gumit, és a felni csúszik majd a betonon, de ez nem bizonyult jó ötletnek, letettünk róla. Aztán tovább gondolkodtunk, és arra jutottunk, hogy az egyik kereket érdemes lenne sítalpakra cserélni” – beszélt az eszköz feltalálásának körülményeiről az Arany iskola diákja, hozzátéve, hogy az ősszel meghirdetett innovációs verseny nagyszerű lehetőségnek tűnt számukra az egyre jobban körvonalazódó elmélet gyakorlati megvalósítására.
Így hát jelentkeztek a felhívásra, a munkát pedig azonnal az új év elején megkezdték. Első dolguk a műhely berendezése volt, ezt követte a szükséges anyagok beszerzése. Az építésből mindketten kivették a részüket; egyedül a hegesztésekhez kértek külső segítséget egy karosszéria-lakatostól, ezt leszámítva mindent önállóan csináltak.
A snowbike, azaz a „hóbicikli” valójában egy átalakított kerékpár, amelynek az első kereke helyére két sítalpat erősítettek. Működése rendkívül egyszerű, tulajdonképpen bárki tudja használni, nem igényel különösebb tanulást, vagy felkészültséget. A tesztelésre a Kékestetőn került sor – azért nem az egyébként ideális helyszínnek tűnő Normafán, mert éppen akkor a Hegyvidéken nem volt elég hó.
A bicikli minden helyzetben nagyszerűen vizsgázott, megbízhatóan és biztonságosan működött sík terepen, lejtőn, jeges felületen, vagy akár mélyebb hóban. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy nemcsak a mindennapos használat során, hanem az extrém sportokban is megállja a helyét.
Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a sílécek egymástól függetlenül képesek mozogni és elnyelni a rázkódást, valamint csillapítják a becsapódások erejét. Éppen ez a snowbike legfontosabb újdonsága, hiszen léteznek hasonló kerékpárok, azonban azok nem rendelkeznek hajtással, hiányoznak róluk a stabilitást biztosító, egyedi tervezésű és különleges kialakítású teleszkópos sílécek.
Az eszköz szállítása is egyszerű, mivel a speciális első rögzítéseknek köszönhetően két perc alatt összecsukható, így könnyedén elfér, például, egy hagyományos autó csomagtartójában. A művelet ráadásul „egyemberes”, a szereléshez mindössze imbuszkulcsra és egy 5, 10, 20 vagy 50 forintos érmére van szükség: előbbi a kormány biztos rögzítéséhez, utóbbi a kötések zárjának használatához.
„Sportolás közben érződik igazán a mérnöki munka eredménye, az élmény, ahogyan a snowbike-kal száguldunk lefelé a lejtőn, vagy felgyorsulunk a havas utakon. Akár száznyolcvan kilogramm össztömeggel is képes extrémsport-szinten haladni. Sík terepen is jól mozog, a hajtása kényelmes. Kitűnő választás lehet azok számára, akik nehezen elérhető területeket keresnek fel. A visszajelzések alapján valóban innovatív közlekedési eszközt hoztunk létre – aki csak látta, kijelentette, hogy neki is kell egy ilyen kerékpár” – zárta szavait Hegyes Mátyás.
A fejlesztők szándéka szerint a következő lépés a snowbike piacra dobása lehet, amihez gyártót keresnek. Mint mondják, biztosak abban, hogy lenne kereslet a magyar „hóbiciklire”.

-os