Ottusabajnoksag_a_vilgaversenyek_elott

Öttusabajnokság a világversenyek előtt

A nőknél Kovács Sarolta, a férfiaknál Kasza Róbert nyerte meg az országos öttusabajnokságot, amelynek úszó- és vívószámait a MOM Sportban rendezték. A versenynek a helyezéseken túl is komoly tétje volt, mivel a magyar szövetségi kapitány részben az itt látottak alapján jelöli ki az Eb- és a vb-keretet.

A jelenlegi erőviszonyoknak megfelelő eredmények születtek a Nu Skin Országos Öttusa Bajnokságon (ob). A nőknél a világbajnok Kovács Sarolta szerezte meg az aranyérmet, míg a férfiak között Kasza Róbert immár negyedszer bizonyult a legjobbnak. Az egyéni és csapatviadal, amelynek úszó- és vívószámait a MOM Sportban rendezték, nagyszerű erőfelmérőnek bizonyult a soron következő világversenyek előtt.
A teljes magyar élmezőny részvételével zajló bajnokságon a nőknél Kovács Sarolta mellett elsősorban a szintén olimpiai induló és csapatban világelső Földházi Zsófia teljesítményét figyelték a szakemberek. A férfiaknál a címvédő, olimpikon, világ- és Európa-bajnok Kasza Róbert, valamint a sérülése után az idén először versenyző, sokszoros világbajnok, olimpiai harmadik Marosi Ádám számított a legnagyobb névnek. Egy hosszú pályafutás lezárására is alkalmat adott a verseny, a válogatott Tibolya Péter ugyanis most szerepelt utoljára az aktív öttusázók között.
„Tulajdonképpen visszatértünk a MOM Sportba, hiszen a 2013-as Trigránit világkupán itt úsztak és vívtak a versenyzők. Ezúttal a kombinált számnak a Kincsem Park, a lovaglásnak a BHSE Hidász utcai lovardája adott otthont, ezért döntöttünk az utóbbihoz közeli, már kipróbált és nagyszerűen vizsgázó hegyvidéki helyszín mellett” – beszélt az előzményekről Kármán Sándor versenyigazgató.
Az ob egyfajta válogatóként is szolgált, a szövetségi kapitány ugyanis részben az itt látottak alapján jelöli ki a júliusi Európa-bajnokságon és az egy hónappal későbbi, kairói világbajnokságon indulók névsorát.
„Korábban előfordult, hogy külföldieket is meghívtunk az országos bajnokságra, mostanra azonban annyira megerősödött az utánpótlás, hogy már nélkülük is erős versenyt tudtunk rendezni. Ez főképpen annak köszönhető, hogy az öttusa 2013-ban bekerült a kiemelt sportágak közé, így sokkal több forrás jut a fiatalok képzésére” – mondta a versenyigazgató, büszkén hozzátéve, hogy néhány 18 éves sportoló már a mostani ob-n is megállta a helyét a felnőttek között.
Jó példa az utánpótlásbázis bővülésére, hogy a múltban a diákok két- és háromtusaversenyein sokszor alig kétszázan álltak rajthoz, napjainkban viszont nem ritka a hétszáz feletti nevezés. Mindez közrejátszik abban, hogy évről évre emelkedik a hazai felnőttversenyek színvonala, amit a MOM Sport Uszoda és Sportközpontba kilátogató szurkolók is megtapasztalhattak.

-ály