Ovodas_pokemberek1

Óvodás pókemberek

Mit csinálnak a pókemberek a Gesztenyés kertben? Hát, bójákat kerülgetnek!
Legalábbis akkor, ha valójában lelkes óvodásokról van szó, akik a XII. kerületi nagycsoportosok hagyományos sporttalálkozóján a vakondtúrás, a szöcskelétra és a kakasviadal mellett ilyen feladatot is kapnak. A Hunniareg Pedagógiai Intézet Nonprofit Kft. és a kerületi óvodavezetők közösségének programján az idén tizenkét csapat indult.
„Igyekeztünk pörgős és izgalmas sorversenyeket összeállítani. Ezek közös jellemzője, hogy együttműködést igényelnek, erősítik a csapatszellemet, javítják a koordinációt, az egyensúlyérzéket, a gyorsaságot, különösen az úgynevezett nagymozgásokat. Azokat az óvodai nevelés során továbbfejlesztett alapkészségeket, amik elengedhetetlenek az iskolába lépéshez” – mesélte a sporttalálkozót évek óta szervező Kovács Zsuzsa óvodai szaktanácsadó.
A hegyvidéki óvodák pedagógiai programjában kiemelt helyen szerepel az egészségnevelés. „Ebbe beletartozik azoknak a speciális mozgásformáknak a gyakorlása, amik elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez. Ha ez nem valósul meg, a gyermek nehezebben tanul meg írni, olvasni és számolni, de ezek mellett más tanulási zavarokkal is meg kell küzdenie. Ráadásul iskoláskorban ezek a hiányosságok már nagyon nehezen pótolhatók” – mondta Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője.Ovodas_pokemberek2Hozzátette, hogy a mozgásfejlesztés az iskolákban folytatódik, az országban az elsők között éppen a Hegyvidéken bevezetett mindennapos testnevelés részeként. Egy beszédes adattal is szolgált az irodavezető: az elmúlt tizenegy évben több mint 3500 nagycsoportos vett részt az óvodások sporttalálkozóján, amely nagyszerűen illeszkedik az egész éves nevelőmunkába.
Mindezt Vassné Dömötör Rozália, a Hunniareg igazgatója azzal egészítette ki, hogy a mozgás egyaránt hozzájárul a testi és a szellemi egészséghez, ezért támogatja az intézet már évek óta ezt a sportprogramot, és biztosítja a verseny végén a különböző ajándékokat.

mm.