Tulelo_a_Viranyossal

Túlélő a Virányossal

Ha közeleg a tanév vége, a Virányos Általános Iskolában Sóti István kiadja a jelszót: Túlélő! Így volt ez az idén is, a hagyományoknak megfelelően a testnevelő tanár ismét meghirdette az éjszakai túlélőtúrát, amire minden eddiginél többen, köztük öregdiákok is jelentkeztek. A tizenhét csapatot a résztvevők nagy száma miatt kétfelé osztották, a kisebbek a Hárs-hegy, a nagyobbak a János-hegy környékét járták be.
A csapatok közvetlenül a rajt előtt kapták meg a feladatokat, akkor kellett gyorsan megtervezni, hogy a sötét éjszakában hogyan és milyen sorrendben keresik fel a célpontokat, amik között katonasír, alagútkápolna, szobor és barlang is helyet kapott. Nyolc-tíz kilométert tettek meg; ez a többségnél három-négy órát vett igénybe, így jól jött az ellátmányként kapott gyümölcslé és csokoládé.
„Szigorú szabály, hogy az erdőben nem lehet hangoskodni, szemetelni, tüzet gyújtani. Sok éve zajlik már ez a program, de eddig még nem történt rendkívüli esemény. Persze, egy-egy csapat néha letér az útról, de soha nem volt sérülés, a jó hangulat és a kellemes fáradtság pedig garantált!” – foglalta össze a korábbi esztendők tapasztalatait Sóti István.
A verseny történetében most először negatív idővel hirdettek győztest. A Nagy Gergő-féle csapat ugyanis olyan sok feladatot oldott meg – a megtalált helyszíneket le is kellett fotózni –, hogy az azokért járó időlevonások után végül „mínuszba” került. A győzteseknek kupa, a helyezetteknek érem járt, az erre az alkalomra emblémázott túlélőtrikót pedig mindenki hazavihette, a kellemes élményekkel együtt.

mm.