Vakacio_a_hegyvidek_gyeremektaboraiban1

Vakáció a Hegyvidék gyermektáboraiban

Az idén is tartalmas időtöltést nyújt a gyerekeknek a Hegyvidéki Önkormányzat Mátyás király úti erdei tábora. Emellett a szülők a XII. kerület sportintézményeiben és más helyeken is megtalálhatják a gyermekük érdeklődésének leginkább megfelelő programokat. Nyári táborkörképünk következik.

A június 26. és augusztus 18. között működő Mátyás király úti Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Tábor az általános iskolákban megszokott napközi mintájára fogadja a gyerekeket, azzal a különbséggel, hogy reggel nyolc és délután fél öt között tart nyitva. Mivel a Mátyás-tábor erdei környezetben, a főutaktól távol helyezkedik el, a vakációzókat reggelente különbusz szállítja a Jókai iskolától, és oda is viszi vissza őket délután.
A korábbiakhoz hasonlóan kedden és csütörtökön külső helyszíneken töltik napjaikat a táborozók. A budaörsi Csiki Pihenőkertben környezetvédelmi foglalkozáson vehetnek részt, míg a csillebérci Piczinke Póniudvarban a pónilovaglást próbálhatják ki. A programok hosszú sorában szerepel még egész napos kirándulás Esztergomba és a székesfehérvári Koronás Parkba, valamint látogatás a Mezőgazdasági és a Hadtörténeti Múzeumba, továbbá a Bajor Gizi Színészmúzeumba.
A táborban lesz táncoktatás, karaoke, bűvész- és kutyás műsor, az „Állati jó bemutató” keretében pedig a gyerekek most is találkozhatnak nagy kedvencükkel, Tóth Gáborral és állataival. Kézműves-foglalkozások és sportversenyek teszik teljessé a kínálatot. Amennyiben a szülők hozzájárulnak, úszni, strandolni is lehet a medencében. (A tábori tájékoztató és a jelentkezési lap letölthető a www.hegyvidek.hu/hivatal/oktatasi-kozmuvelodesi/2017-evi-hegyvideki oldalról.)
A Hegyvidéki Úszóiskola július 14-ig egyhetes táborokat és intenzív délutáni tanfolyamokat szervez a Városmajor utcai uszodában. A táborok egész napos elfoglaltságot jelentenek, a tanfolyamok pedig mindennap 16, 17 és 18 órakor kezdődnek.
Az úszó–sport táborban napi két úszás mellett foci, kosárlabda, szivacskézilabda és pingpong várja a gyerekeket, akik kötetlenebb játékokkal, csapatversenyekkel is eltölthetik az idejüket. A szinkronúszó tábor – ahol a napi két edzést gimnasztika kíséri – első turnusa már zajlik, a következő július 3-án kezdődik. A részvételhez minimum „félhaladó” szintű úszástudás szükséges. A vízilabda előkészítő tábor a második és a negyedik táborhéten (június 26-tól és július 10-től) startol, ez már legalább haladó szintű úszástudást igényel. A napi két foglalkozást – egy úszó- és egy labdás edzést – szárazföldi gyakorlatok egészítik ki.
A szervezők szakképzett edzőket biztosítanak, akik gyermekbarát módszerekkel mutatják be az adott sportág szépségeit. Heti programként a Budakeszi Vadasparkba is ellátogatnak a táborozók. (További információk, jelentkezés: www.hegyvidekiuszoiskola.hu, facebook.com/hegyvidekiuszoiskola, info@hegyvidekiuszoiskola.hu.)
A MOM Sportban az idén június 19-től augusztus 25-ig várnak minden 4–14 év közötti gyereket az úszó-, foci–úszó, pingpong–úszó, vízilabda-előkészítő, szinkronúszó táborokba és az intenzív úszástanfolyamokra. A táborok öt-, a tanfolyamok tíznapos turnusokban zajlanak az ötcsillagos minősítésű uszodában, amelynek vize UV-technológiával kezelt, ennek köszönhetően sokkal alacsonyabb a klórtartalma, mint a hagyományos uszodáké.
A szintfelmérést követően mindennap délelőtt és délután sportfoglalkozások, továbbá vízi ügyességi játékok, sorversenyek lesznek, és más sportágakkal is megismerkedhetnek a fiatalok. A táborokat sztársportolók látogatják meg, akikkel motivációs előadásokon lehet majd beszélgetni.Vakacio_a_hegyvidek_gyeremektaboraiban2Készségfejlesztő foglalkozások, ugrálóvár, az egészséges étkezésről szóló, dietetikus által vezetett játékos vetélkedők, valamint turnusonként változó egyéb programok (bábszínház, zenés előadás, arcfestés, lufihajtogató bohóc, diavetítés, moziszoba, táncoktatás és triálbemutató) várják a kicsiket, akik szakképzett, angolul is beszélő oktatók felügyelete mellett strandolhatnak is a MOM Sportban. (További információk, jelentkezés: www.momsport.hu/uszoda/nyari-tabor, tabor@momsport.hu, intenzivuszas@momsport.hu.)
A MOM Sport épületében működő Fitness & More szintén készül a nyárra. Az F&M CrossKids táborban július 3–7-ig és augusztus 7–11-ig a hagyományos, korcsoportnak megfelelő, funkcionális, készségfejlesztő edzés mellett úszásoktatás, úszóedzés, strandolás és sok játék is lesz. (További információk, jelentkezés: info@fandm.hu.)

A helyi önkormányzat által fenntartott szántódi táborban hét iskola és egy óvoda táboroztatja a gyerekeket, rajtuk kívül nagycsaládosok és szépkorúak is nyaralhatnak a Balaton partján. Összesen mintegy kilencszáz ember tölthet el ott egy-egy hetet a nyáron.
A hegyvidéki iskolák más táborokat is szerveznek. A jókaisok bejárós néptánc- és kerámia alkotótáborokban vehetnek részt, de a szigetszentmártoni evezős-, valamint az ausztriai idegen nyelvi tábort is választhatják kikapcsolódásképpen. A Németvölgyi iskola angol-, dráma- és „zöld” táborokat hirdet június utolsó két hetére, míg a zugligetiseket drámatábor és egy Pécs környéki kerékpáros vándortábor is várja.
Nyári táborokat nem csak az önkormányzati intézmények, vagy az iskolák kínálnak a hegyvidéki családoknak. Tenisztábor indul a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sportközpontjában működő Szávay Ági Tenisziskolában (www.szavayagi.hu), az Őzike úti Normafa Tenisz Klubban (www.normafa-teniszklub.hu) és a KFKI Konkoly-Thege Miklós úti sporttelepén (www.tenisztabor.com) is. A Győri úti Shuhari Dojo (www.shuharidojo.gportal.hu) négy turnusban zajló napközis karatetáboraihoz akár egy-egy napra is lehet csatlakozni.
Sakktábor
okat tartanak 4–12 éveseknek június 26–30-ig a Szamóca utcai Kikötő Családi Bölcsődében és július 10–14-ig az Agárdi úti Kisvakond Játszókuckóban (www.sakkovi.hu). A Csillebérci Kalandpálya (www.kalandpalya.hu), valamint a közelben működő Piczinke Póniudvar (www.poniudvar.hu) szintén hirdet napközis táborokat a nyárra, míg a Kázmér úti Botanicon Tanoda és Tankert (www.botanicon.hu) kertészeti és természetismereti táborokban vértezi fel új ismeretekkel az 5–12 éves gyerekeket.

d.