Haromszazezer_magas_Ce

Háromszázezer magas Cé – az év kiállítása

„A tárlat létrehozóinak egyik célja, hogy árnyalják azt a napjainkra rögzült képet, amely a Kossuth-díjas énekest – érthető módon – Erkel Ferenc operájának [a Bánk bán] címszerepével azonosítja. A címadás »rejtélyére« Dalos László életrajzi könyvéből kapunk választ: Vaszi Viktor mondta a fiatal Simándynak Szegeden, hogy háromszázezer magas Cé van a torkában.”
Ezt írtuk lapunkban, amikor a Bajor Gizi Színészmúzeumban megnyitott az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) „Háromszázezer magas Cé – Simándy 100” című időszaki kiállítása – az a tárlat, amely nemrég elnyerte „Az év kiállítása 2016” díjat! A szeptember 18. és március 5. között látható bemutató az indoklás szerint „rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá egy múltbéli művész életét és életművét”.
A huszadik századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja, a Hegyvidék posztumusz díszpolgára 2016. szeptember 18-án lett volna százéves. Ebből az alkalomból nyílt meg a színészmúzeum kiállítása, amely méltó emléket állított Simándy Józsefnek. A kurátorok Simándi Katalin és Sipőcz Mariann voltak, míg a látványterv Mihalkov György munkáját dicsérte. A felhasznált anyag gerincét a Simándy család dokumentumai alkották, amit a Magyar Állami Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyaga, valamint az OSZMI Fotó- és Színlaptárának dokumentumai egészítettek ki.
„A kiállítás felmutatja, hogyan vált már-már kultikussá Simándy József, s hogyan épültek be a köztudatba az általa megformált operaalakok – mondta akkor megnyitóbeszédében Prőhle Gergely. – Akit megismerünk, bár a színháztörténet, az operatörténet jelentős személyisége, elsősorban mégis egy kedves ember.” A művész egész pályáját végigkísérte a közönség szeretete, és a mostani elismerés is bizonyítja, hogy ez a szeretet továbbra sem halványul.

(s.)