Dalostalalkozo_Kodalyra_hangolva

Hegyvidéki Dalostalálkozó, Kodályra hangolva

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából a hegyvidéki Dalostalálkozón is kiemelt figyelmet kaptak a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző művei. A XII. kerületi iskolák kórusainak évről évre megrendezett összejövetelén ezúttal a megszokottnál is több Kodály-darab csendült fel – ilyen volt a tavaszi hangulathoz illő, Napsugár a levegőben című dal is, amelyet az összes résztvevő közösen adott elő.
A Közép-Budai Tankerület XII. kerületi művészeti munkaközössége által szervezett programon a Jókai, a Kós, a Tamási és a Pannonia Sacra iskola énekkarai léptek fel, továbbá az Arany János iskola tanulói vettek részt a közös éneklésben. Az idén először vendégelőadók is érkeztek: a IV. kerületi Pécsi Sebestyén Ének-zenei Általános Iskola kiváló versenyeredményeket elérő 4. osztályosai magyar szerzők műveiből összeállított dalcsokrukat mutatták be.
„Nekik köszönhetően a hegyvidéki diákok most egy kicsivel nagyobb betekintést kaptak más kórusok munkájába, és persze az újpesti kórusnak is kiváló fellépési lehetőséget biztosított a professzionális hangosítással felszerelt MOM Kulturális Központ” – mondta el lapunknak Hraschek Katalin, aki a művészeti munkaközösség vezetőjeként hosszú évek óta szervezi és szerkeszti a gyerekek százainak részvételével megvalósuló zenei rendezvényt.
Mivel a Dalostalálkozó nem verseny, hanem a kórusok egymás előtti bemutatkozásának és a közös éneklésnek a színtere, az énekkarok teljesítményét ezúttal sem rangsorolták. Szakmailag azonban értékelték őket: dr. Márkusné Natter-Nád Klára karnagy, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, továbbá a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, valamint Csaba Erika XIII. kerületi ének-zene tanár, karnagy egyaránt dicsérő szavakkal méltatta az elhangzottakat.

d.