Hegyvideki_gyoztes_a_vitaversenyen

Hegyvidéki győztes a vitaversenyen

Budai Franciska, a Budapesti Osztrák Iskola diákja nyerte meg az idei Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő magyarországi döntőjét, míg a szintén hegyvidéki iskolába járó Kiss Anna a harmadik helyet szerezte meg a több mint 450 diákot felvonultató versenyen. A győztes a második helyezett Dömötör-Nagy Dórával együtt képviseli majd hazánkat a tallinni nemzetközi fináléban.

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is kiválóan versenyeztek a hegyvidéki diákok a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőben. Budai Franciska (Österreichische Schule Budapest) és Kiss Anna (Deutsche Schule Budapest) bejutott az Andrássy egyetemen megrendezett négyes döntőbe, amelyben a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről mondhatták el véleményüket (sajnos a harmadik hegyvidéki elődöntős, Szendrey Lili nem tudott továbblépni). Az érvelés Budai Franciskának sikerült a legjobban, míg a XX. kerületből érkező Dömötör-Nagy Dóra mögött a harmadik helyet Kiss Anna szerezte meg.
Tizenhat iskola mintegy 450 tanulója vett részt Magyarországon a vetélkedőben, azzal a céllal, hogy az előttük járók nyomdokaiba lépve minél jobban szerepeljenek a versenysorozat nemzetközi döntőjében. Követendő példa pedig több is akad, hiszen 2012-ben a Városmajori Gimnáziumot képviselő Szabó Gréta, három évvel később az ELTE Trefort Gimnázium tanulója, Ryan Anna bizonyult Közép-Kelet-Európa legjobbjának. Rajtuk kívül szintén 2015-ben a Német Nemzetiségi Gimnáziumból Dörner Csenge 3. helyezést ért el, míg a 2014-es döntőben Bartha Regina a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból 2., a Tamási Áron gimnáziumba járó Pőcze Júlia 3. helyezést ért el.
„Hat éve foglalkozom a némettel, a valóban használható tudást azonban az utóbbi három évben szereztem az Budapesti Osztrák Iskolában. Rendkívül logikus és rendszeres nyelv, amire könnyen ráállt az agyam, ráadásul sváb családból jövök, így mindenképpen meg akartam tanulni németül” – beszélt az előzményekről Budai Franciska, hozzátéve, hogy mivel a vita az a terület, amiben otthon érzi magát, mindenképpen szeretett volna ott lenni a versenyen.
Mint mondta, nem támasztott elvárást magával szemben, az érdeklődés hajtotta, aztán ahogy egyre előrébb jutott, elkezdett azon gondolkodni, milyen érzés lehet a döntőben szerepelni. „Hihetetlenül boldog és elégedett vagyok, úgy gondolom, már azzal mindent megnyertem, hogy bejutottam a nemzetközi fináléba. A továbbiakban szeretném kiélvezni az utolsó pár fordulót, és természetesen mindent megteszek, hogy méltó módon képviseljem Magyarországot” – ígérte a hegyvidéki győztes.
„Mindig is szerettem érvelni és megismerni mások véleményét különböző témákban, ezért indultam a versenyen. Arra figyeltem, mit mondanak a többiek, hogy jól tudjak reagálni, és persze alaposan felkészültem. A legnehezebb talán a stressz legyőzése volt, mivel, főleg a döntőben, sok ember előtt kellett beszélni – szólt a tapasztalatairól a Budapesti Német Iskolába ötödikes kora óta járó Kiss Anna, aki elmondta, hogy minden előzetes várakozását felülmúlta az eredménye. – Nagyon elégedett vagyok, hihetetlen élményekkel gazdagodtam. A következő célom, hogy jövőre leérettségizzek, valamint szívesen részt vennék a projektben mint segítő.”
Ismereteit hamarosan tovább bővítheti, hiszen a döntőbe jutó diákok a Magyarországi Németek Önkormányzata meghívására ősszel egyhetes körutazást tesznek Baden-Württembergben. A vitaverseny első két helyezettje képviseli hazánkat szeptember 25. és 30. között a tallinni nemzetközi vitahéten, amelyen a másik kilenc részt vevő ország győzteseivel mérheti össze némettudását és vitakészségét.

(mm.)

 


A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) az egyetlen közép-kelet-európai, német nyelvű vitavetélkedő, amely a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Megrendezését Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hanns-Seidel-Stiftung, a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Magyarországi Németek Önkormányzata, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az ELMŰ–ÉMÁSZ Nyrt. támogatja. A programhoz az idén Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna csatlakozott.