Kis-svab-hegyi_elmenyosveny_Mimoval_es_Csipekkel1

Kis-sváb-hegyi élményösvény Mimóval és Csipekkel

Mimó és Csipek két évvel ezelőtt jutott el először a hegyvidéki óvodákba. Az Európalánta Közhasznú Egyesület által életre keltett lények bábelőadásokon meséltek a gyerekeknek a környezetvédelem kérdéseiről, például az energiatakarékosságról, a szelektív hulladékgyűjtésről és a fenntartható közlekedésről. A két bábfigura tavaly a Fülemile Környezeti Találkozón is felbukkant, valamint a Kiss János altábornagy utcai Zöldbolt programjain lehetett velük találkozni, ekkor kapták meg az óvodások a Hegyvidéki Önkormányzat ajándékaként a Mimó és Csipek a városban című mesekönyvet.
Így tehát már jó ismerősként köszönthették őket a gyerekek a Kis-Sváb-hegyen, ahol az Európalánta Közhasznú Egyesület a XII. kerületi és a fővárosi önkormányzat segítségével, Mimó és Csipek történeteihez kapcsolódva, élményösvényt hozott létre. Ez a kicsiknek szóló, de bárki által látogatható tanösvény az érzékszervekre hatva, játékos formában mutatja be a természetvédelmi terület geológiai értékeit, valamint az ott élő növény- és állatfajokat.
Az egyik állomáson mozgatható dobozokba zárt csigaházak, kövek és fenyőtobozok zörgetésével figyelhetők meg a természet hangjai, onnan nem messze pedig távcsővel lehet felfedezni a környéken előforduló állatok lombkoronaszinten elrejtett képeit. Egy másik helyszínen tapintással tanulmányozhatók az állatok: pillekőből, azaz PET-palackok környezetbarát újrafelhasználásával készült katica, gyík, csiga és hernyó jön szembe a Kis-Sváb-hegy csúcsa felé igyekvő gyerekekkel.
„Ez immár a hatodik élményösvényünk. A második kerületi Ferenc-hegyen kettő is épült, legutóbb, május elején pedig a sas-hegyi természetvédelmi területen nyitottunk meg egy hasonló útvonalat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának közreműködésével” – beszélt az előzményekről Szűcs Krisztina, az Európalánta Közhasznú Egyesület elnöke.
A kis-sváb-hegyi élményösvény avatása alkalmából – a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával – interaktív programokat szerveztek a környezettudatosságra való nevelést zászlajára tűző egyesület tagjai. A hulladékok újrafelhasználásának jegyében vécépapír-gurigákból békákat és baglyokat, tojástartóból pedig pillangókat készítettek az óvodáscsoportokkal, a képzeletet megmozgató tárgyanimációs foglalkozáson pedig egyebek mellett azt mutatták be, hogyan lehet egyetlen nejlonzacskóból nyuszit, vagy medúzát varázsolni. Két bábelőadást is tartottak a hegyen: az egyiknél a szelektív hulladékgyűjtés, míg a másiknál az energiával való spórolás és a tudatos vásárlás fontosságát emelték ki szórakoztató formában.Kis-svab-hegyi_elmenyosveny_Mimoval_es_Csipekkel2„Nagyon tetszett az előadás!” – mondta mosolyogva a KIMBI Óvoda csoportjából egy kisfiú, aki társaival együtt nézte meg Mákszem Lenke bábszínész Ökokuckójának produkcióját. A KIMBI vezetője, Gallina Ilona a gyerekek lelkesedése kapcsán megjegyezte, hogy az óvodában nagy hangsúlyt kap a fenntartható életmódra nevelés és a természet értékeinek védelme, aki pedig alaposabban szeretne elmerülni az ökológiai témákban, a Fürkész Körben mélyítheti el ismereteit.
A polgármesteri hivatal zöld irodájának vezetője, Rózsa Zoltán kiemelte, hogy a kis-sváb-hegyi élményösvény megvalósítása kiváló példája a kerületi és a fővárosi önkormányzat, az engedélyező hatóságok és egy civil szervezet együttműködésének. A kivitelezést a főváros környezetvédelmi alapja támogatta, a terület kezelőjeként partner volt a munkában a Pilisi Parkerdő Zrt., valamint felügyeleti szervként az erdészeti igazgatóság.

z.