Magyar_hangjuk_francia

Magyar hangjuk francia

„Előszedtük minden franciatudásunkat, hogy a zenei stílusunkat jól tükrözve adjunk nevet együttesünknek, amely a pop krémjét játssza” – indokolta a Créme de la pop névválasztását a zenekar vezetője, Kertész Csaba. A szokatlan formában felcsendülő dalokról vasárnap este 8-kor mi is megállapíthatjuk, jól áll-e nekik a változtatás.
A franciául kihangsúlyozottan nem beszélő négy tagból álló zenekar 2004 tavaszán tett – mint fogalmaznak – „szent fogadalmat”, hogy közös erővel megmentik a kifakulástól és a lassú elmúlástól a kilencvenes évek számukra legkedvesebb magyar szerzeményeit. Mi sem alkalmasabb erre – gondolták –, mint egy másik veszélyeztetett zenei kinccsel való házasítás. Ez pedig a manouche, a harmincas évek francia swing stílusa, amit Django Reinhardt tett híressé, s ami most a Hip Hop Boyz, a ShyGys, a Sing Sing, a Carpe Diem és még sok más előadó dalaival tündökölhet ismét régi pompájában.
„Tehát mindenki kösse fel a susinacit, kopogjanak a triplatalpú cipők a parketten, és hunyorogjunk a disco gömbbe! Éljenek a 90-es évek! Vive le Swing!” – hirdetik a minden megnyilvánulásukban derűs, vidám, hogy ne mondjuk, bolondozni szerető zenészek.
A négy évvel ezelőtt létrejövő együttes nemigen pihen ezen a nyáron sem, egymást érik a koncertjei. „Sokat dolgozunk, de nagy öröm számunkra, amikor a már unásig játszott, kilencvenes évekbeli slágereket átlényegítjük, teljesen új, ugyanakkor nagyon is régi stílusban hangszereljük át. Sokszor olyan magyar popdalokat, amik néha kicsit már megosztók is, akár tartalmukban, akár hangszerelésükben, netán mindkettőben, mégis mindenkiben nosztalgiát ébresztenek, ezért szeretjük őket mi is.”
A Créme de la pop tehát fiatal formáció, ám a zenészeket máshonnan már ismerhetjük. Ketten – Boros Gábor bőgős és Kertész Csaba gitáros – a Maszkura és a Tücsökrajban is muzsikálnak, Gál Csaba „Boogie” énekes pedig néhány éve egy tehetségkutatóban vált országosan népszerűvé, bár akkor már közel tíz éve elismert előadó volt blueskörökben.
Hozzájuk csatlakozott Kövér Kristóf gitáros, aki Csaba régi barátja, ugyancsak megszállottja a manouche swingnek. „A csodálatos hangú dzsesszénekes, Kész Petra és Babindák István klarinétos belépésével, aki szintén énekel, új lendületet kaptunk” – mondja Kertész Csaba.
A hegyvidéki közönség előtt nem ismeretlen a zenekar, amely utoljára éppen egy évvel ezelőtt lépett a Gesztenyés kert nagyszínpadára. Akkor mesélték a zenészek lapunknak, hogy „a különféle számok dzsesszesítése, amellett, hogy elég nagy kihívás, elképesztően szórakoztató is”. Gyakran nevetésbe fulladnak a próbák, vagy a koncertek, máskor pedig az az érzésük támad, hogy egy nagyon szép és komoly dalt találtak, aminek sikerül egy másik oldalát megmutatni.
A mostani koncerten olyan áthangszerelt egykori slágereket hallunk majd, mint például az Álomhajó, a Hegyekben fönn, a Régi nyár vagy a Ha lemegy a nap. Mindenki kösse fel a susinacit!