Mi_szem-szajnak

Mi szem-szájnak – s fülnek…

A Zrínyi Pop az ország első számú gasztro-swing zenekara. A húszas évek Amerikája és a francia manouche jazz életérzése köszön vissza zenéjükben, kárpát-medencei népzenével fűszerezve. Ahogy egy jó bor is, a gasztronómiai élmények elengedhetetlen kísérője a Zrínyi Pop. Igazi csemege várja tehát az ínyenceket vasárnap este 9-kor a kisszínpadon.
Hermann Gábortól, az együttes gitárosától kérdeztük meg, mit is jelent gasztro-swing mint műfaj.

– Napjainkban virágkorát éli a gasztronómia, egyre népszerűbbek a különféle események, amik a különleges ételekre, borokra épülnek – magyarázta. – Az ilyen események elengedhetetlen velejárója a jó hangulat, a szép és inspiráló környezet, valamint a zene. A Zrínyi Pop az est pillanatnyi hangulatához szabva állítja össze az adott műsor menetét, hogy az illeszkedjen az esemény mondanivalójához, hangulatához, az aktuális történésekhez. Egy borkóstoló, vagy egy többfogásos degusztációs, azaz kóstoltató vacsora is különböző ízek, hangulatok, érzések harmóniája, ahogy a Zrínyi Pop is.

– Miért éppen ezt a nevet választották?

– Ez a véletlen műve volt. Egy kortárs művészeti alkotóműhely falára fel volt rajzolva egy kultikus Iggy Pop-logó. Kissé torzan egy Zrínyi Miklós-skiccre emlékeztetett, így vicces szóösszetétel lévén Zrínyi Pop lett, ami megtetszett nekünk.

Mennyire ismerik a tizenkettedik kerületet?

– A Hegyvidék nekem mindig is a szívem csücske volt, rengeteg barátom, ismerősöm lakik és lakott itt, rendszeresen és sok időt töltök a környéken. Amikor megnyitott a Csörsz utcai sportközpont, rendszeresen oda jártam uszodába évekig.

Milyen műsorral készülnek a Hegyvidéki Napokra?

– Műsorunk mindig az adott rendezvény pillanatnyi hangulatához alkalmazkodik, minden egyes koncertünk új és más a többinél – ezért érdemes rendszeresen követni a zenekar munkásságát. Annyit azért elárulhatok, hogy pörgős, vidám zenére lehet készülni!

Elsősorban kikre számítanak?

– A művészetet, gasztronómiát kedvelő közönségre, de sokan mondták már, hogy zenénk az apróságoktól az idősebb generációig mindenkinek szól.

Mik a nyári és a közeljövőre vonatkozó terveik?

– A Zrínyi Pop egész évben aktívan részt vesz a hazai és a nemzetközi kulturális életben, de a nyári szezon a leginkább pörgős időszak. A napokban készültek el az új dalok stúdiófelvételei, két videoklipet forgatunk majd. Rengeteg felkérésünk van már most is, borászatok, gasztrofesztiválok, -események, külföldi rendezvények, így ez a nyár is sűrű és vidám lesz. Érdeklődőknek pedig ajánljuk a Youtube-csatornánkat és a Facebook-oldalunkat, ezeken naprakész információk találhatók a zenekar életéről.