A_sikert_megtartani_is_nehez

A sikert megtartani is nehéz

Alig két éve tűnt fel a hazai zenei életben, Freddie máris komoly sikereket tudhat a magáénak. Szombat este 6-tól bizonyára sok olyan dalt hallunk majd tőle, ami immár nagy slágernek számít a zenehallgatók körében.

Bár színpadon még nem állt a hegyvidéki közönség előtt, a huszonhét éves Fehérvári Gábor Alfréd – aki amúgy a tíz éve elhunyt ismert labdarúgó, Fehérvári Alfréd unokája –, azaz Freddie, mondhatjuk, itthon ad koncertet. A fiatal zenész ugyanis lassan egy éve boldog istenhegyi lakos. Hogy tényleg boldog, azt munkatársai árulták el, akik azt is elmondták, mennyire fontos neki az itteni jó levegő, a béke, a reggeli madárcsicsergés, a sok fa – mindez együtt képes ellensúlyozni azt a rohanást, lüktetést, amit mostanra a zenei pályája megkövetel.
A győri születésű énekes eredetileg nem erre a pályára készült. Bár mindig is szerette a zenét, gitározott, énekelt, rendszeresen fellépett egy pubban, de annak idején csak a barátai unszolásának engedve jelentkezett a tehetségkutatóba.
Először a legjobb tizenkettő, majd a hat, aztán a négy közé is bejutott. A döntőben végül a negyedik helyen végzett. A verseny előtt sosem vett részt ilyen jellegű műsorban, még énektanárhoz sem járt. Ezután a Kállay-Saunders András által írt, bluesos hangzású Mary Joe című dala többször is vezette a Petőfi Rádió Top 30-as listáját, 2015 egyik nyári slágerévé vált itthon. 2015 őszén mutatta be az énekes – ezúttal már Freddie művésznév alatt – új számát, a magyar nyelvű Neked nem kell-t.
„A tehetségkutató tekinthető egyfajta szórakozásnak – mondja –, holott abban is ott a kemény munka, a folyamatos felkészülés. Aki ezt belátja, annak lehet jövője a szakmában: meglesz az alázat, a céltudatos munka, ami mind szükséges ahhoz, hogy az ember fejlődni tudjon.”
A tévés verseny után hamar ismét rivaldafénybe került. A tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon bekerült a döntőbe, ahol száznyolc pontot szerezve a tizenkilencedik helyen végzett. Bár egy ekkora nemzetközi mezőny részesének lenni is nagy eredmény, aki ott van, és nem győztesként távozik, másképpen értékeli a végeredményt.
„Nagyon szerették a dalt, a próbák alatt mindenki csendben hallgatta, nézte. Nagy szeretet vette körül itthon is, kint is. A helyezés azonban hiányérzetet okozott – vallja az egy évvel ezelőtti eredményről. – Én kihoztam magamból a maximumot. A tizenkilencedik helynek egy egészséges ember nem tud maradéktalanul örülni. Baj lenne, ha ezt sikerként élné meg. De amikor hazatértünk, és a közönség szeretettel állt hozzánk, s éreztette, hogy nem tartja jogosnak a helyezést, az sokat jelentett nekünk. Jólesett.” Az idén ő lett az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi kommentátora Rátonyi Krisztával.
Freddie pontosan tudja, hogy a sikert nemcsak elérni, megtartani is nehéz. „Manapság annyira telített a zenei piac, hogy sokszor maga a zenei minőség kevesebbet nyom a latban, mint a promóció, a marketing. Van, hogy egy alacsony színvonalú dal is sikeressé válik, ha a marketingje iszonyatosan erős. A legjobb persze az, ha valakiben megvan az értékteremtő zenei potenciál, s e mellé párosul egy olyan zenei menedzsment, amelyik ezt látja, és távlatban tud gondolkodni. Egy tehetségkutató pedig épp ehhez nyújt remek ugródeszkát, hiszen az ott szereplő énekest nyomon lehet követni” – áll a saját honlapján.
A mögötte dolgozó menedzsment pedig nem hagy neki sok időt a pihenésre. Freddie a nyár végéig minden hétvégén koncertezik, emellett augusztusra szeretne kijönni egy új videoklippel. S persze mindenekelőtt színpadra áll a Hegyvidéki Napokon.

 

Díjai, elismerései:

InStyle Style Award – Fiatal tehetség (2016)

Petőfi Zenei Díj – Az év felfedezettje (2016)

VIVA Comet – A legjobb dal (2016)

Instyle Style Award – Legstílusosabb férfi (2017)