Tuzoltok_az_ovodaban

Tűzoltók az óvodában

Talán nincs is olyan kisgyerek a világon, aki ne nézne körül szívesen egy igazi tűzoltóautóban. Erre kaptak lehetőséget nemrégiben a Normafa Óvodába járó apróságok, akik nem csupán felfedezhették a „nagy, piros autót”, hanem hasznos tanácsokat is kaptak a hozzájuk ellátogató szakemberektől.
Megtudták, hogy füst esetén az a legjobb, ha négykézláb mászva hagyják el az épületet, mert úgy kevesebb káros anyag kerül a tüdejükbe. Ahogyan Marci megfogalmazta, a „füstből nem szabad levegőt venni, és gyorsan, kúszva kell kimenni”. A nagyobbaknak a tűzoltók megmutatták, milyen telefonszámot kell felhívniuk, ha tüzet vagy füstöt látnak, és azt is elmondták, mikor van idő az ablaknyitásra, vagy mit csináljanak, ha meggyullad a ruhájuk.
Az elméletet a gyakorlatban is bemutatták a vendégek, egy speciális tepsiben tüzet gyújtottak, és poroltóval, szakszerűen eloltották a lángokat. Donát komoly tapasztalatról tanúbizonyságot téve megjegyezte, hogy „gázos tüzet, elektromos tüzet, olajos tüzet nem szabad vízzel oltani, csak poroltóval”, míg Bálint a látottak alapján arra jutott, hogy „ha nem oltom el a tüzet, nagy bajok lehetnek”. A nap történéseit összegző Alex végezetül bölcsen megállapította: „a tűzoltótömlőt két oldalról kell fogni, különben bizony elrepülsz”.

M.