Uj_eloteto_a_Csermely_Ovodaban1

Új előtető a Csermely Óvodában

Vidám pünkösdi ünnepség kísérte az új előtető átadását a Csermely Óvodában. A fejlesztésnek köszönhetően immár esős időben és tűző napsütésben is a szabadban tartózkodhatnak a gyerekek. Az óvodások védelmét szolgáló építmény példaértékű összefogás eredményeként, részben a szülők anyagi segítségével készült el.

A két vegyes csoporttal – egy régi villaépületben – működő Csermely Óvodának nincs tornaterme, a testnevelés-foglalkozások rendszerint a szabadban zajlanak. Rossz időben azonban ez nem lehetséges, ezért a szülők – az óvoda egyetértésével – előtető kialakítását kezdeményezték a már meglévő, puha borítású sport- és játszóterasz felett.
„Egy álom vált valóra a fejlesztéssel, régóta szerettünk volna egy fedett részt a kertben, ahol zavartalanul tudnak játszani és sportolni a gyerekek – mondta az új előtető átadásán a Városmajori Óvodákat (amelyhez a Csermely Óvoda tartozik) irányító Bálint Beáta. – A családok felajánlották, hogy anyagilag is hozzájárulnak a kivitelezéshez, az elképzelést a mindennapos testmozgást és a közösségi terek építését fontosnak tartó Pokorni Zoltán polgármester és a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatta. Ez az összefogás kellett ahhoz, hogy megépüljön az előtető.”
Az óvodavezető külön is kiemelte az egyik apukát, Taraczky Dánielt, aki tervezőként sokat tett azért, hogy a terasz befedése kiváló minőségben készüljön el, a gyerekek örömére szolgáljon, és illő legyen az intézmény hangulatához.
„A családok akkor segítenek szívesen és hajlandók anyagi áldozatra, ha komolyan veszik őket, meghallgatják a javaslataikat, foglalkoznak a kéréseikkel, egyenrangú partnerként tekintenek rájuk. Ez a kapcsolat jellemzi a Csermely Óvodát, ami elsősorban az óvodapedagógusok mindennapi munkájának dicsérete. Hiszen jelentős részben rajtuk múlik a szülők és az óvoda együttműködése; az, hogy kialakul egy erős, összetartó közösség” – vélte Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint ez a termékeny légkör, a családias hangulat a titka annak, hogy a Csermely Óvoda a kedveltségi rangsor legelején helyezkedik el a Hegyvidéken. Ehhez az önkormányzat azzal igyekszik hozzájárulni, hogy évről évre különböző felújításokat végeztet el az épületben, vagy éppen a kertben.
Pokorni Zoltán további várható óvodafejlesztésekről is szólt: elképzelhető a Dobsinai utcai, mostanáig ideiglenesen a Tamási Áron iskola által használt épület átalakítása, valamint egy óvoda kialakítása a Fekete István szakiskola mellett.
Fonti Krisztina alpolgármester mindehhez annyit tett hozzá, hogy igényes, biztonságos és az európai uniós előírásoknak minden szempontból megfelelő megoldás született, ami a tornafoglalkozások megtartására is lehetőséget ad. „Az előtetőnek köszönhetően a gyerekek úgy játszhatnak, mozoghatnak a szabadban, hogy közben nem kell tartaniuk az esőtől, vagy az erős napsugárzástól” – tette hozzá.
S ez még nem minden, a fedett terasz megépítése egyéb óvodai programok lebonyolítását is segíti. Ahogyan az egyik óvodás, Franka megfogalmazta: „Akkor sem kell a csoportszobákban tartani az ünnepségeket az anyukáknak meg az apukáknak, ha esetleg rossz az idő.”Uj_eloteto_a_Csermely_Ovodaban2

MM.