Uszoverseny_olimpiai_bajnok_vendeggel2

Úszóverseny olimpiai bajnok vendéggel

Több mint százötven úszópalánta állt rajthoz a Hegyvidéki Úszóiskola immár hagyományosnak tekinthető tanévzáró versenyén a Városmajor utcai sportközpontban. Korcsoporttól függően négy úszásnemben mérték össze tudásukat a gyerekek, akiknek a teljesítményére Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is kíváncsi volt.

Vízhez szoktató, kezdő, mély vízhez szoktató, félhaladó és haladó tudásszinteken szervez úszótanfolyamokat az önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. a Városmajor utcai uszodában. A másfél éve alapított Hegyvidéki Úszóiskola elsősorban a 4 és 14 év közöttieket fogadja. A kis csoportos oktatásnak köszönhetően a szakképzett oktatók többet tudnak egyénileg is foglalkozni a gyerekekkel, akik mind a négy úszásnemet elsajátíthatják.
Az úszóiskola növendékei, valamint a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. szervezésében kötelező úszásoktatáson részt vevő második évfolyamos diákok indulhattak el a hagyományos tanévzáró versenyen, amelyen így százötvennél is többen álltak rajthoz. Huszonöt méteres mell-, gyors- és hátúszásban, valamint négyszer huszonöt méteres gyorsváltóban bizonyíthatták tudásukat a 2008-ban és később születettek, míg az idősebbek ráadásként pillangóban is, valamint a gyorsúszás helyett vegyes váltóban versenyeztek.
„Szeretnénk minden tanév végén lehetőséget adni a gyerekeknek, hogy versenyhelyzetben mutathassák meg, mit tanultak az elmúlt hónapokban. Bár hirdetünk eredményt, a viadalon elsősorban a részvétel a fontos, no és az, hogy az oktatók és a szülők, családtagok felmérhetik, hol tartanak éppen a fiatalok” – mondta Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője.
A nagy sikerű Mikulás Kupához hasonlóan a szervezők igazi családi programot szerettek volna tető alá hozni, ezért az emeleti tornacsarnokban különböző játékokkal, ugrálóvárral, arcfestéssel várták a családtagokat és az úszáson kívül más szórakozásra is vágyó versenyzőket. Természetesen a díjazás sem maradt el: korcsoportonként és úszásnemenként az első három helyezett éremjutalmat kapott, de eredménytől függetlenül mindenkinek járt meglepetés ajándék, valamint emléklap.
„Saját szemüvegén” keresztül is nézte a tempózókat Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki szerint ha valaki egyszer közel kerül az uszodához, előbb-utóbb elgondolkodik azon, hogy kipróbálja a vízipólót. Ehhez viszont először meg kell tanulnia jól úszni, ezért fontos a magyar vízilabda számára minden egyes úszóiskola, mivel ezek a műhelyek utánpótlásbázisként működnek – vélte a Sydneyben, Athénban és Pekingben is győztes magyar pólócsapat oszlopos tagja. Benedek Tibor biztos abban, hogy a nyári, hazai rendezésű vizes világbajnokság még több gyereknek hozza meg a kedvét az úszáshoz.Uszoverseny_olimpiai_bajnok_vendeggel1Erre a Városmajor utcai uszoda is felkészült, a Hegyvidéki Úszóiskola ugyanis közvetlenül az iskolai tanév zárását követően négy héten át, egyhetes turnusokban, úszótáborokat szervez reggel nyolc és délután négy óra között. Valamennyi tudásszinten intenzív nyári úszótanfolyamok lesznek, ezekre a gyerekek mellett felnőttek is jelentkezhetnek.
„A Hegyvidéki Önkormányzat azon dolgozik, hogy minél több sportolási lehetőséget biztosítson a kerületieknek, hiszen a rendszeres mozgás jelentősen hozzájárul fizikai és szellemi egészségünkhöz. Ezt erősítik az úszóiskola programjai is, amik ráadásul a versengés örömével is megajándékozzák a gyerekeket – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, hozzátéve, hogy a mozgás népszerűsítésének fontos része a Hegyvidéki Diáksport-bajnokság, amelynek tíznél is több sportágában minden évben sok ezer kerületi tanuló edződik. – Az iskolák ugyan a KLIK-hez kerültek, azonban a sportversenyeket ez nem érinti, a sorozatot a Hegyvidéki Szabadidőport Nonprofit Kft. szervezi.”
Fonti Krisztina végezetül örömteli bejelentést tett: feléled egy régi, nagy népszerűségnek örvendő sportrendezvény. Néhány évi szünet után ugyanis, a kerületiek kérésére, ősszel ismét lesz „Előzd meg a fogaskerekűt!” verseny, amelyen gyerekek, diákok, felnőttek egyaránt elindulhatnak, futva, kerékpáron vagy túrázva.

sm.