Vadaszat_rohamosztagosokra

Vadászat rohamosztagosokra

Az idei Hegyvidéki Napoktól még a világűr és az ott zajló Csillagok háborúja sem esik messze. Már ami a legendás film, a Star Wars jelmezeit illeti, hiszen személyesen találkozhatunk ezekkel vasárnap délelőtt a nagyszínpadon, sőt a rendezvényen bárhol – ígéri Tóth Zsolt az 501-es Légió nevében.
Ez a bizonyos 501-es Légió egy nemzetközi Star Wars jelmezes klub, amely 1997-es megalakulása óta már több mint tízezer tagot számlál hatvanegy országban. A Magyarországi Helyőrség 2006-ban alakult, jelenleg közel ötvenfős tagsággal büszkélkedhet. Jelmezesei évente közel száz jótékonysági és egyéb rendezvényen vesznek részt. A Hegyvidéki Napokon vívásbemutatót, rohamosztagos kiképzést, jedilovag-képzést is tartanak.
„Sok-sok mókára készülünk – mondja Tóth Zsolt. – A Lőj egy rohamosztagost! című játékunk például annyit jelent, hogy teljesen veszélytelen, úgynevezett NERF-fegyverekkel, amelyek szivacsdarabokat lőnek ki, a gyerekek levadásszák a rohamosztagosokat. Lehet, hogy durvának tűnik az ötlet, pedig éppen azt a célt szolgálja, hogy a legkisebbek irányított és ellenőrzött keretek között vezethessék le a természetesen bennük is meglévő agresszivitást.”
A Star Wars jelmezes klub tagjainak legfontosabb küldetése, hogy a különféle rendezvényeken jelenlétükkel, öltözékükkel a színpadhoz vonzzák a közönséget, főleg a gyerekeket, minél nagyobb feltűnést keltve. Persze, nem öncélúan: az 501-es Légió – miként az amerikai alapítók elgondolták – mindig jótékony célt szolgál, most például a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat támogatását. Ez azt is jelenti, hogy a szereplők nem vesznek fel tiszteletdíjat, önkéntes munkájukkal segítik a missziót.