Hatartalanul_Karpataljan

Határtalanul Kárpátalján

Állami segítséggel 2010 óta mintegy százezer anyaországi diák és pedagógus vett részt olyan tanulmányi utakon, amik lehetőséget adtak a határon túli magyarlakta területek megismerésére, a magyar–magyar kapcsolatok személyessé tételére. A nemzeti összetartozást erősítő Határtalanul! programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) működteti.
Az EMET Határtalanul! Kárpátaljai Akcióprogramjának támogatásával nemrégiben kárpátaljai kiránduláson vett részt a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) húsz tagintézményének közel negyven pedagógusa, a hegyvidéki Budai Középiskolát Némediné Csörsz Viktória képviselte. Ellátogattak a történelmi és kulturális szempontból legfontosabb magyar kötődésű településekre és emlékhelyekre, így jártak Beregszászon, Munkácson, Nagyszőlősön, valamint Huszton is. A Vereckei-hágónál elhelyezett koszorúra minden tagintézmény külön szalagot készíttetett.
Az utazás a szakmai kapcsolatok ápolására is alkalmat adott, a küldöttség tagjai bekapcsolódtak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének munkájába. Fülöp Márta, a BGSZC Belvárosi Gazdasági Szakgimnáziumának munkatársa a tehetségpontokról és a tehetséggondozásról tartott előadást a helyi pedagógusoknak. A látogatók átadták a kárpátaljai intézmény számára felajánlott anyagi és tárgyi (könyv-) adományokat.
Mint Csörsz Viktória elmondta, az utazás néhány napja alatt mindnyájan rengeteg információval, tapasztalattal gazdagodtak. „A személyes találkozók, beszélgetések még inkább alátámasztották – emelte ki –, hogy kötelességünk segíteni az országhatáron túli magyarlakta területeket, hiszen az ottaniak magyarságtudatát csak a szolidaritásunk kifejezésével tudjuk erősíteni.”

M.