A_Hegyvidektol_a_Szigetkozig

A Hegyvidéktől a Szigetközig

Budapest természetvédelmi helyzetétől a délvidéki földikutya-rezervátumon át a Szigetközben felállítandó monitoring rendszerig több mindenről szó esett a Zöld Civil Együttműködés országos találkozóján (Zöld OT), amit 1990 óta minden évben más helyszínen, más szervezők rendeznek. A környezetvédő szakemberek most először a fővárosban – a csillebérci táborban – találkoztak.

„Gratulálunk a szervezőknek, mert nagy munkát vállaltak magukra. Örülök, hogy Budapesten elsőként itt, a Hegyvidéken rendezték meg a találkozót, egy olyan érdekes kerületben, amelynek nagy része erdőterület. Bár ez a kiváló adottság nem a mi érdemünk, de a mi feladatunk felelősen gazdálkodni vele és megvédeni értékeit” – mondta köszöntőbeszédében Pokorni Zoltán a Zöld Civil Együttműködés éves országos találkozóján (Zöld OT) megjelenő vendégeknek.
A Hegyvidék polgármestere beszélt arról is, hogy a kerület erdeibe járó, vagy a Budapest legszebb panorámája miatt a Normafára autóval érkező emberek furcsamód épp azt teszik tönkre, ami idevonzza őket. Budapest perifériáján elhelyezkedve a XII. kerület is érintett abban, hogy naponta 350-400 ezren ingáznak az agglomeráció és a főváros között, s hogy a jól kiépített tömegközlekedés mellett még mindig vannak hiányosságok.
Újabb buszsávok kiépítésével és városszéli parkolók kialakításával kell elérni, hogy az ingázók ne gépkocsival jöjjenek be a városba. A XII. kerület a maga módján igyekszik tenni az ügy érdekében, és folyamatosan egyezkedik a további fejlesztésekről részben a fővárossal, részben az állammal. A Hegyvidéki Önkormányzat a jövőben is kikéri a civil szervezetek véleményét a környezetvédelmi tervezési és a városrendezési feladatok ellátásában, például a kerület következő öt évre szóló környezetvédelmi programjával kapcsolatban.
Dr. Rácz András, a környezetügyért felelős helyettes államtitkár szerint jó ötlet volt a számtalan természetvédelmi értékkel bíró Budapestre (közelebbről a csillebérci táborba) hozni a Zöld OT-t. Az sem véletlen, hogy a világon Magyarországé az egyetlen főváros, ahol jelentős kiterjedésű Natura 2000-es élőhelyek találhatók. A természet- és környezetvédelem egy olyan speciális területe a közigazgatásnak, amiben kevés lenne pusztán az állam munkája, elengedhetetlen hozzá a helybéli emberek, az önkormányzatok, az egyetemek, a civil szervezetek közreműködése is. Példaként hozta fel, hogy a világ egyetlen, a Kiskunsági Nemzeti Parkban létrehozott délvidéki földikutya-rezervátuma sem jött volna létre a civilek kitartó igyekezete nélkül. „A civil és az állami szférának csak az eszközrendszere más, a célja ugyanaz” – mondta dr. Rácz András.
Örömmel szólt arról is, hogy az állam a következő hét év operatív programjában újabb 100 hektáros területet vesz célba környezetvédelmi szempontból, és 38 milliárdról 43-44 milliárd forintra növeli a környezetvédelemre szánt összeget. Egyebek közt az eddigi 3 milliárd helyett 4 milliárd forinttal támogatja majd a Magyar Nemzeti Parkokat a biztonságosabb működés érdekében. A helyettes államtitkár elmondta még, hogy a levegő tisztaságának duplájára emeléséért folyó munkálatokban mások mellett a Levegő Munkacsoporttal is együttműködik a környezetvédelmi tárca, s hogy a szlovákokkal egyeztetve jó úton halad a Szigetköz ökológiai állapotát vizsgáló monitoring rendszer felállítása.
A négynapos program szervezője a 2016-ban alakult ZöMÖK (Zöld Megújulók és Ötletelők Köre) volt, tagjai közt olyan szakmabeli fiatalokkal, akiknek egyetemi tanulmányai, munkái és aktivitása több ponton kapcsolódnak a Zöld Mozgalomhoz. A további szervezők között volt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Védegylet, a Felelős Gasztrohősők, az Átalakuló Közösségek, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, valamint a Turista és Természetjáró Információs Egyesület (TUTI) is. A találkozón a Zöld Civil Együttműködés tagjai mellett részt vehetett bárki, aki a környezet- vagy természetvédelmet érintően civil, kormányzati és magánszektorban tevékenykedik.
A Zöld OT fő feladatának tekinti a zöld témákkal foglalkozó személyek és szervezetek, a helyi emberek, a sajtó, a gazdasági élet, az állami és politikai szereplők megszólítását, együttműködések kialakítását, a szektorok közötti kapcsolatok erősítését. A találkozón különböző előadások, filmvetítések, szakmai műhelymunkák, fenntartható ételek, zöld expo, gyakorlati workshopok, kirándulások, koncertek, vetélkedő és családi programok várták a zöld témák iránt érdeklődőket.

V. K.