Mackos_csaladi_sportnap

Mackós családi sportnap

Tizedszer rendezték meg a Mackós Óvoda közösségépítő „Zöld Családi Sportnapját”. A jubileumi alkalomból a program – a szülők kezdeményezésére – „kilépett” a falak közül: az esemény nyitányaként, a Hegyvidéki Önkormányzat segítségének köszönhetően, színes felvonulás zajlott a Városháza tér és az óvoda között. Rendőri biztosítás mellett a gyerekek futóbiciklivel, rollerral és kismotorral tették meg az utat, méghozzá igencsak jó hangulatban.
Az óvodában változatos programok várták a kicsiket, míg az udvaron felállított akadálypálya a család valamennyi tagjának lehetőséget teremtett a mozgásra, a környezeti ismeretek bővítésére és gyakorlására – s közben a jókedv is tartós maradt. Misinek az egyensúlyozóval, billegővel, bójákkal megtűzdelt pálya volt a kedvence, különösen azért, mert „meg kellett etetnünk hernyóval a fészekben üldögélő madarat, utána pedig növényeket párosítottunk, és megmondtuk a nevüket”.
Ez a felnőttek tudását is próbára tette, olyannyira, hogy Titusz szerint „kicsit nehéz volt anyának”. Zente és Bogi büszkén mesélték, hogy kukakeresésben gyorsabbak voltak, mint a szüleik, míg Dorkának a zsákokkal ugrálás jelentett maradandó élmény, amit „Mamikával” teljesített. Vince ugyanennél a játéknál könnyedén lehagyta az édesanyját, leginkább azért, „mert nekem van turbóm, anyának meg nincs”. A rizsben keresős – Luca szerint „turkálós” – játék az óvodások tárgyfelismerős tapintóérzékét tette próbára, míg Szabi kedvence, az üvegre dobáló, szökdelős játék az állatok felismerését segítette.
A program újfent kiválóan szolgálta a közösség összekovácsolását – összegzett a nap végén Budaházi Márta. Mint a Mackós Óvoda környezeti nevelője elmondta, a pedagógiai munka fontos része az együtt nevelés a családdal, erre pedig mindig remek alkalom kínálkozik az egészséges életmódot és a környezettudatos szemléletet népszerűsítő sportnapon.

(-ály)