Madarbarat_kert_a_vadasparkban

Madárbarát kert a vadasparkban

Május közepétől madárbarát kert gazdagítja a Budakeszi Vadaspark amúgy is sokszínű látványosságait. A tanösvény nem is annyira a leküzdendő távolsággal, mint inkább a közben elsajátítható ismeretekkel kápráztatja el a látogatókat.
A hiúzok lakhelyét megkerülő árnyas utacska bemutatja a különböző odútípusokat és lehetséges lakóit. Az egyik „látványodú” tárt karokkal várja későbbi lakóit, akik a felkínált öröklakásért cserébe betekintést engednek majd a magánéletükbe. Ezzel mintegy valóság-show-ként figyelhetik a vendégek az üvegfal mögött zajló életet.
A séta során a vadaspark szerződött idegenvezetője, Pele Pali kalauzolja a vendégeket, és a látványosságok leírása mellett hasznos ötletekre is felhívja a figyelmüket. A madárbarát tanösvény egy kis virágoskertet ölel körül, ahol a pillangók találják meg kedvenc táplálékukat, a virágok nektárját.
A lepkekert alatti lejtőn összedobált köveket látunk. Ez nem egy félbehagyott építési terület, hanem egy – Magyarországon talán egyedülálló – hüllőkert. A napon felmelegedő sziklák vonzzák a környék gyíkjait, a rejtett hasadékok búvóhelyet jelentenek a békáknak, és ha a nagy forgalom nem riasztaná el a környéken élő siklókat, még ők is találnának itt helyet maguknak.
Ahogy közeledünk a vadmacskaketrechez, két „garázst” is találunk. Az első a sünöké, és azt hivatott bemutatni, milyen kevés kell ahhoz, hogy a tüskés disznók jól érezzék magukat egy kertben. A másik garázs nem lesz túl népszerű a kerttulajdonosok körében, mert a darazsaknak teremt megfelelő élőhelyet. A szúrós rovarokat kevesen szeretnék a lakásuk közelébe csalogatni, pedig rengeteg hasznot hajtanak a természetben.
A madárbarát tanösvény kicsit eltér a park többi látnivalójától, mert nem könnyen emészthető látványosságokat kínál, hanem egy kis ötletgyűjtésre, majd otthoni barkácsolásra invitálja a látogatót.

(Barta)