Majusi_karelharitas_az_aprilisi_tel_utan

Májusi kárelhárítás az áprilisi tél után

A klímaváltozás ma már nem a küszöbön áll, hanem „belépett az ajtón”, ennek következtében pedig fel kell készülnünk az időjárás váratlan jelenségeire. Az idei április például havat és fagyott hozott, s ez nemcsak a kiskertekben és a mezőgazdaságban, hanem az erdőgazdálkodásban is kárt okozott. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken elsősorban a fiatalabb erdőkben keletkezett hónyomás és -törés, valamint fagykár, továbbá az erdei infrastruktúrát rongálta meg a szélsőséges időjárás – áll a szervezet nemrég kiadott közleményében.
A fagyot megsínylették a frissen kilombosodott fák levelei és hajtásai is, az ágak nem bírták a hó súlyát, és eltörtek. A 300-400 méter feletti területeken a hó megmaradt, és további néhány napig hideg volt, csapadék hullott. A károk azonban szerencsére meg sem közelítik a 2014. decemberi ónos eső következményeit.
A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektáros terület mintegy negyedét (15,8 ezer hektárt) érintette az áprilisi tél, ennek kétharmada természetvédelmi terület. Az eddigi felmérések szerint a szakembereknek 150 hektáron kell közvetlen beavatkozást végezniük, és ezekről a területekről elszállítaniuk a becslések szerint 1300 köbméter, elsősorban töréskár következtében sérült faanyagot.
A már lombosodó ágak még nehezebben viselték a hó súlyát, így sok helyen kellett letört ágakat, kitört fákat eltakarítani a parkerdő úthálózatáról. Összesen 250 kilométernyi erdészeti és turistaút megtisztítása vált szükségessé ezek miatt.
„Az erdőgazdaságoknak, az erdész szakmának óriási szerepe és nagy felelőssége van, hiszen most kell megalapoznunk a klímaváltozás hatásainak ellenállóbb, egészségesebb erdőket – beszélt munkájukról Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke. – Ezért állunk át a vágásos módszerről fokozatosan az örökerdő-gazdálkodásra. A globális változásokat lokálisan ugyan nem tudjuk visszafordítani, de képesek vagyunk erősebb, ellenállóbb erdőket létrehozni. Ez a cél, valamint az, hogy minden egyes ember egyre inkább megbecsülje az erdőket és a természetet.”

(s.)