Szavazhatunk_a_Lovasut_arculati_terveire1

Szavazhatunk a Lóvasút arculati terveire


Hamarosan megnyílik a nagyközönség előtt az egykori lóvasút-végállomás újjávarázsolt épülete a Zugligetben. Az EGT Alap és a magyar állam támogatásával helyreállított műemlékben, valamint a hozzá kapcsolódó új, hegyoldalba süllyesztett szárnyban működik majd a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, amelynek kiállításai, rendezvényei is itt kapnak helyet. Emellett vendéglátóhelyként és a Normafa „alsó kapujaként”, információs és turisztikai pontként várja majd a látogatókat az épületegyüttes.Szavazhatunk_a_Lovasut_arculati_terveire2Az említett funkciók műemléki környezethez illő megjelenítése érdekében április elején kommunikációs arculati pályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat. A pályázóknak egységes tervet kellett készíteniük az épületen elhelyezendő „LÓVASÚT Kulturális és Rendezvényközpont” feliratra, az általános tájékoztató táblákra, az épületen belüli piktogramokra, a programokat, kiállításokat hirdető plakátokra, meghívókra, a sajtótájékoztatókon, rendezvényeken használható molinókra és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény úgynevezett kisarculatára, például a névjegykártyákra, levélpapírokra, borítékokra.
A meghosszabbított, május 15-i határidőig nyolc pályázó küldött be pályamunkákat. Ezek közül az egyikben – amit Csuport Andrea és Herr Ágnes közösen készített – három koncepcióval is találkozhatott az elismert szakemberekből és az önkormányzat munkatársaiból álló zsűri.
„Mindig érdekes és izgalmas kihívás, amikor tradicionális értékek kerülnek kortárs kontextusba. Ilyen esetben a tervezők által generációk sora szólítódik meg, és az üzenetük kapocs, ami a múltnak, jelennek, jövőnek szól. Ebben az értelemben volt nehéz is és szép is egyszerre a pályázat” – mondta el a tervezési feladat kapcsán Balla Dóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafikai Tanszékének docense. A zsűritag úgy véli: a kiválasztott munkák többszörösen hordozzák az „idő-kapu üzenetet”, tisztelik a hely és a múlt örökségét, friss, játékos, dinamikus, mai kortárs nyelvezettel kommunikálnak, mindenkihez egyszerre szólnak.
„Sok szép, ötletes és ígéretes munkát láttunk, legtöbbjüket nagyon igényesen kidolgozták a pályázók. Mi kiválasztottuk az általunk legjobbaknak ítélteket, most a hegyvidékieken a sor, hogy eldöntsék, melyik legyen ezek közül a Lóvasút arculata” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki szintén tagja volt a bírálóbizottságnak. Szerinte bármelyik mellett döntenek az itt élők, öröm lesz látni a tervezők munkáját a plakátokon, meghívókon, táblákon és az épület falán.
Csuport Andrea és Herr Ágnes a zsűri által kiválasztott két koncepciója közül május 24-től június 6-ig a www.hegyvidek.hu oldalon, vagy személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán adhatjuk le voksunkat arra a változatra, amelyiket megvalósításra érdemesnek tartjuk. Az önkormányzat honlapján mindkét pályázati anyag részletesen megtekinthető.

sz.