Csaladi_nap_Ocsivel_es_Fakoppal1

Családi nap Öcsivel és a Fakoppal

Ismét sokakat a Jókai-kertbe vonzott a madarak és fák napja alkalmából rendezett családi nap, amelyen természetismereti játékok, vetélkedők, kézműves-foglalkozások és állatbemutatók várták a vendégeket. Az idén először a polgármesteri hivatal zöld irodája is standot állított: a gyerekek a Hegyvidék őshonos madaraival és fáival kapcsolatos feladványokon törhették a fejüket, míg a felnőttek a fák egészségi állapotának felméréséhez használt Fakopp műszer működését tanulmányozhatták.

Hóvirág, tengelic, harcsa, nagy szarvasbogár, világító tölcsérgomba, mogyorós pele, barlangi medve és kvarc. Akik jártak a madarak és fák napja alkalmából rendezett családi napon a Jókai-kertben, már egészen biztosan tudják, mi a közös a felsorolt élőlényekben és természeti értékekben: a szakmai szervezetek által meghirdetett szavazásokon ezek kapták a legtöbb voksot, így kiérdemelték a 2017-es év vadvirága, madara, hala, rovara, gombája, emlőse, ősmaradványa és ásványa címet.
Az alapításának huszadik évfordulóját ünneplő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum által szervezett hagyományos Jókai-kerti rendezvény az idén az Év Fajai Fesztivállal egészült ki. Ennek keretében, a főszervezők programjai mellett, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Magyar Haltani Társaság, a Magyar Rovartani Társaság, a gombákkal foglalkozó Magyar Mikológiai Társaság, a Magyar Természettudományi Múzeum és a hazánk környezeti állapotát több mint tíz éve monitorozó Vadonleső csapatának standjainál ismerkedhettek meg a látogatók a kiemelt természeti értékekkel.
A családi programok között voltak természetismereti játékok, vetélkedők, kézműves-foglalkozások, valamint tengelic-hasonmásversenyt is hirdettek azoknak, akik az év madarának színeibe, citromsárgába, feketébe, barnába, pirosba és fehérbe öltöztek. Mint mindig, most is nagy érdeklődés kísérte a madárgyűrűzési bemutatót, továbbá a vezetett sétákat, amelyek résztvevői megismerhették, hogyan lehet odúkkal, etetőkkel, műfészkekkel és költőládákkal madárbaráttá alakítani egy kertet.
A gyerekek örömére közvetlen közelről meg lehetett nézni a cinkék odúiban található apró tojásokat és fiókákat. A „Magyarország madárvilága” című kiállítás pavilonja mellett az impozáns méretű és különösen intelligens holló szelídített példányát is megcsodálhatták a családok – persze, csak tisztes távolságból.
„Általában barátságos az idegenekkel, mégis vigyázni kell vele” – intette óvatosságra a látogatókat Kazi Róbert természetvédelmi őrkerület-vezető, aki tizennyolc éve viseli gondját a Dunakeszin talált, emberekhez szokott, hatalmas fekete madárnak. Öcsi, a holló a gazdája szerint megválogatja, kivel barátkozik: aki szimpatikus számára, az akár a kezében is tarthatja, ha viszont ellenszenvet érez valaki iránt, bele is csíphet.Csaladi_nap_Ocsivel_es_Fakoppal2A Hegyvidék őshonos fáival és madaraival a polgármesteri hivatal zöld irodája által szervezett játékok segítségével ismerkedhettek a gyerekek, míg a felnőttek egy különleges műszer, a Fakopp működésébe nyerhettek betekintést. A korszerű készülék a hangterjedés sebességét méri a fatörzsben, így állapítható meg vele a belső korhadás mértéke.
„A tavaly létrehozott zöld iroda fontos feladata – a belső szakmai munkán túl –, hogy környezetvédelmi kérdésekben széles körű tájékoztatást nyújtson, és kapcsolatot tartson a hegyvidéki polgárokkal” – mondta el Kovács Lajos alpolgármester. Megemlítette, hogy az iroda munkatársai mostanában szinte minden héten részt vesznek valamilyen hegyvidéki megmozduláson, nemrégiben ökonapot hirdettek a János-hegyre, valamint programokat szerveztek a MOM Kulturális Központban megtartott Klímabarát Fenntarthatósági Fesztiválon. Legközelebb, május 20-án a muskátliosztásban közreműködnek majd, június 10–11-én pedig a Hegyvidéki Napokon egy környezetvédelmi sátorral várják a nagy népszerűségnek örvendő rendezvény vendégeit.

z.