A közlekedés jövője

A „tiszta, közösségi és intelligens mobilitás”, azaz a környezetet a lehető legkevésbé károsító, korszerű informatikai rendszerek által kényelmesebbé tett közös utazások adják a témáját annak a kreatív pályázatnak, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdetett meg az idei Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan.
A közlekedés jövőjéről szóló pályázatra óvodások, általános és középiskolások, fiatal felnőttek és családok egyéni és csoportos műveit egyaránt várják a szervezők. A kompozíciók szólhatnak kedvenc útvonalakról, kis megállóhelyekről vagy nagy pályaudvarokról, szünidei utazások emlékeiről vagy a mindennapi városi közlekedés tapasztalatairól, de szárnyalhat a fantázia akár a jövő járműveiről is.
A pályaművek az alkalmazott technika szempontjából három kategóriában versenyeznek. Rajzot – ennek minősül a ceruza, zsírkréta, filctoll, grafit, pasztell vagy festék alapú anyagok használatával készült munka –, valamint szabadon választott kreatív alkotást lehet beadni, amelynek elkészítéséhez az előbbiekben felsorolt rajzeszközökön kívül más anyagokat, például fát, papírt, műanyagot, ragasztóanyagot is felhasználtak a pályázók. Mindezek mellett valós élethelyzeteket ábrázoló fotókat és digitális eszközökkel létrehozott fantáziaképeket is nevezhetnek az alkotók.
A pályázatot évről évre növekvő érdeklődés mellett rendezik meg a minisztériumok, tavaly több mint ezerkétszáz alkotás érkezett az ország minden részéből és a határokon túlról. Az idén a pályaműveket június 30-ig kell postára adni, vagy elektronikus úton beküldeni. Az eredményhirdetésre a szeptemberi Európai Mobilitási Héten kerül sor, amikor is a támogatók jóvoltából értékes díjak találnak gazdára.

z.

 

A részletes pályázati információk megtalálhatók a www.emh.kormany.hu weboldalon.