Szuverenitási kérdésekről szól a konzultáció

„A nemzeti konzultáció célja, hogy megismerjük az emberek véleményét, s az ily módon kapott támogatás erőt adjon a kormánynak a hazai közéletben és Brüsszelben a nemzeti érdekek képviseletéhez” – mondta el Fónagy János országgyűlési képviselő a XII. kerületben tartott sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a kormány a napokban mindenkihez eljuttatta a legújabb konzultációs kérdőíveket.
Fónagy János szerint a most zajló nemzeti konzultáció alapvetően szuverenitási kérdésekről szól. „Amikor az Európai Unióhoz csatlakoztunk, tisztában voltunk azzal, hogy szuverenitásunk mely elemeiről mondunk le az unió javára – hangsúlyozta. – Ezt tudjuk most is, és tiszteletben tartjuk. A kormány határozott álláspontja, hogy ezen ne terjeszkedjen túl Brüsszel, ne szóljon bele abba, hogy Magyarországon például a villamos energia árát hogyan állapítják meg, és ne szabja meg, kivel éljünk együtt, kinek adjunk letelepedési lehetőséget. Ezek szuverenitásunk olyan elemei, amiket nem adtunk át Brüsszelnek, és jelenleg sem kívánunk átadni.”
Az országgyűlési képviselő arra kért mindenkit, hogy az íveken szereplő kérdéseket ne indulatból, ideológiai vagy érzelmi kötöttségből fakadóan, hanem a családok mindennapi érdekeit és a nemzeti önrendelkezés szempontjait figyelembe véve, legjobb lelkiismerete szerint válaszolja meg „A most élők és gyermekeink, unokáink jövőjét alapvetően meghatározó ügyeket érint a konzultáció” – jelentette ki.
A kitöltött kérdőívek visszaküldésére május 20-ig van lehetőség.

sz.