5KOR

5KOR – eltérő szemlélet, azonos világnézet

Mind az öten pestszentlőrinciek, fontos számukra a kultúra, azonos a véleményük a világról. Alkotásaikat nézve azonban szembetűnik a különbözőség, másképpen fogalmazzák meg a számukra fontosat – műveik ennek ellenére is harmóniában állnak egymással. Erről bárki megbizonyosodhat, aki ellátogat a Jókai Klub kiállítására, és elmereng az 5KOR alkotócsoport Belső táján.

„Már jó ideje gondolkodtunk – elég nehéz volt eldönteni a dolgot. Valamelyikünk nagy nyűgjében ránézett az órára, ami éppen ötöt mutatott. Na, jó – gondoltuk –, akkor legyen a nevünk 5KOR” – idézte fel Bakos Tamás alkotócsoportjuk tizenkét éves emlékét. „A társaság igazi katalizátora Huller Ágoston volt, aki sajnos már nem lehet közöttünk” – tette hozzá.
Mint kiderült, a megalakulás mögött semmiféle misztérium nincs – csupán annyiról van szó, hogy öt Pestszentlőrincen élő művész úgy döntött, összefog a kultúra nevében. Az 5KOR tagjai – Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre, Huller Ágoston és Magyar József – az esztendők során nemcsak idehaza, de határainkon túl is számtalanszor lenyűgözték a művészetkedvelőket, nevük hamar elterjedt.
Sikerük titka talán az egyediségükben rejlik, mindegyikük más technikával és különböző stílusban foglalja keretbe mondanivalóját. Kiállításaik sajátossága a profán, ugyanakkor tiszta véleményalkotás. Különleges munkáikat – a hegyvidékiek nagy örömére – ezúttal a Jókai Klubban láthatjuk.5KOR1„Öt eltérő felfogás, öt különböző korosztály, mégis harmóniában vannak egymással. Öt mesterről van szó, akiknek teljesen eltérő a szemlélete. A minőség iránti felfokozott vágyuk, szakmai maximalizmusuk és a világról vallott általános nézetük azonban azonos. Az itt látható képek felidéznek és újrateremtenek bizonyos emlékeket – ezt tapasztalhatja a szemlélődő is” – méltatta Feledy Balázs művészeti író az 5KOR képzőművészeti alkotócsoport Belső táj című tárlatát.
Angyalok, a születés misztériuma, szájzár, pusztai jelek, szobrok a Giardiniben és a völgy álma – csak néhány téma a sok közül, ami a látogatót merengésekkel teli kalandozásra hívja. Az egyik legérdekesebb darab Bakos Tamás Álom az elveszett édenről című filozofikus merített papírja, ami az apró részletek kavalkádjával szövi egésszé az éden rejtélyeit.
„Ez a kép egy sorozat része. Kicsit pesszimista kicsengésű, de azért megtalálhatjuk benne a boldogságot és a paradicsomot is. Az elkészítése során természetes anyagokat használtam. A papír mellett szerepet kapott a kender és a len, amit grafikai elemként aranyfóliával egészítettem ki. Egész egyszerűen megpróbáltam összehozni a természetet a művészettel” – avatott be a kulisszatitkokba Bakos Tamás, aki nem ismeretlen a hegyvidékiek számára: nemcsak a Galéria 12 Egyesület tagja, de az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Vizuális Nevelési Tanszék docense is. „Többet tudok én a Hegyvidékről, mint Pestszentlőrincről – mondta mosolyogva. – Végtére is a fél életemet itt töltöm…”

Boussebaa Mimi

 

Az 5KOR művészcsoport kiállítása március 25-ig megtekinthető a Jókai Klubban (XII., Hollós út 5.).