Belteruleten_tilos_az_avaregetes

Belterületen tilos az avarégetés

A tavaszi időjárás beköszöntével megnőtt a szabadtéri tűzesetek száma. Ezek 99 százaléka emberi gondatlanságra, az előírások figyelmen kívül hagyására vezethető vissza – olvasható a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság legfrissebb közleményében. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy a közelmúltban tizenöt helyszínre riasztották a hivatásos tűzoltókat az ilyen jellegű tüzek megfékezéséhez, holott kellő körültekintéssel szinte mindig megelőzhető lenne a baj.
Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék égetése, míg a külterületi tarló- és vágott növények elégetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel. A szabadban, akár a kijelölt tűzrakóhelyeken meggyújtott tüzeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról – vízről, homokról –, valamint a tűz oltására alkalmas kézi szerszámokról, például lapátról! Csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan a felügyeletünk alatt tudunk tartani, ha időközben feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést, és fojtsuk el a lángokat – javasolja a katasztrófavédelem.
Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a tűz teljesen elaludt, és a parázslás is megszűnt. Távozás előtt szórjunk földet a hamura. Tűzgyújtási tilalom idején az erdőkben és azok határától számított kétszáz méteren belül magánterületen sem szabad tüzet gyújtani.
A XII. kerületben a Hegyvidéki Rendészet ellenőrzi a szabályok betartását. Tiltott kerti égetés esetén a közterület-felügyelők feljelentést tesznek a kormányhivatalnál. Aki engedély nélkül éget külterületen, 50 ezer forinttól félmillió forintig terjedő bírságra számíthat.
Ha az égetés miatt keletkező tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a tűz okozóját akár 3 millió forintra is megbírságolhatják. Tűzgyújtási tilalom idején – a korlátozás jelenleg is érvényben van! – nem engedélyezett a kerti szalonnasütés, és a kijelölt tűzrakóhelyeket sem szabad használni.

m.